Konačne presude za genocid: Popović i Beara osuđeni na doživotni zatvor

 

izricanje-konacnih-presuda-oficirima-vrsa-popovic-i-beara-krivi-za-genocid-u-srebrenici_1422611954

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju izreklo je konačnu presudu Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragi Nikoliću, Radivoju Miletiću i Vinku Pandureviću, oficirima ‘VRS’ optuženim za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi, počinjene u julu 1995. godine.

Vujadina Popovića je Žalbeno vijeće MKSJ osudilo na doživotni zatvor čime je potvrđena prvostepena kazna.

Prema presudi Žalbenog vijeća MKSJ, koju je pročitao predsjedavajući sudija Patrick Robinson, Ljubiša Beara je također osuđen na doživotni zatvor, čime je potvrđena prvostepena kazna.

Dragi Nikoliću je Žalbeno vijeće potvrdilo kaznu od 35 godina zatvora. Radivoju Miletiću je izrečena kazna zatvora od 18 godina, a prvostepeno je bio osuđen na 19 godina.  Vinko Pandurević je osuđen na 13 godina zatvora, čime je potvrđena prvostepena presuda.

Svim osuđenim, prema odluci Žalbenog vijeća MKSJ, u vrijeme izdržavanja kazni bit će uračunato vrijeme provedeno u pritvoru MKSJ.

Inače, prvostepenom presudom MKSJ izrečenom 2010. godine, pomenuta petorka je proglašena krivim za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi i osuđeni su na dugogodišnje zatvorske kazne.

Načelnici bezbjednosti Drinskog korpusa i Glavnog štaba ‘VRS’ Vujadin Popović i Ljubiša Beara osuđeni su za genocid na doživotni zatvor. Prema prvostepenoj presudi proglašeni su krivim za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka nakon što je ‘VRS’ 11. Jula 1995. godine zauzela UN-ovu „zaštićenu“ enklavu Srebrenica.

Načelnik bezbjednosti Zvorničke brigade Drago Nikolić za pomaganje i podržavanje genocida prvostepeno je osuđen na 35 godina, dok je načelnik za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba Radivoje Miletić osuđen na 19 godina zatvora za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog protjerivanja Bošnjaka Srerbenice i Žepe. Komandant Zvorničke brigade Vinko Pandurević je osuđen na 13 godina zatvora.

Također, tadašnji komandant specijalne policijske jedinice Ljubomir Borovčanin je osuđen na 17 godina zatvora, ali nije podnio žalbu na presudu. Tadašnji pomoćnik komandanta ‘VRS’ i haškog optuženika Ratka Mladića,  Milan Gvero je osuđen na pet godina zatvora, a kasnije je umro.

(agencije)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s