Markale: Poginuli ne smiju biti zaboravljeni

Nakon komemorativne sjednice upriličeno je odavanje počasti i polaganje cvijeća na spomen-obilježju poginulim Sarajlijama u prvom od dva masakra na pijaci Markale

 

U organizaciji Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća sa područja Kantona Sarajevo u Narodnom pozorištu održana je komemorativna sjednica povodom obilježavanja Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu 1992.-1995. godina i 21. godišnjice stradanja 68 Sarajlija na pijaci Markale.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Sabahudin Delalić u obraćanju na komemoraciji poručio je kako je “zaborav grijeh i saučestvovanje u zločinu” kazavši kako se upravo zbog toga Sarajevo danas sjeća svih onih koji su dali život za slobodu i domovinu.

Prisutni su potom minutom šutnje i molitvom odali počast stradalima.

Merisa Karović-Babić, magistrica historijskih nauka i uposlenica Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu podsjetila je da je na današnji dan, prije 21 godinu, gelerima granate ispaljene iz pravca Mrkovića, ubijeno 68, a povrijeđeno više od stotinu civila.

“Grad Sarajevo bio je od ključnog značaja u realizaciji projektnih zadataka definiranih u dokumentu pod nazivom ‘Odluka o strateškim ciljevima sprskog naroda u BiH’, prema kojem su se, od multinacionalnog i multietničkog grada, trebale stvoriti jednonacionalne sredine. Građani Sarajeva, pored neselektivnog i danonoćnog granatiranja, bili su primorani i na primitivne, predcivilizacijske načine života te su im uskraćeni egzistencijalni uslovi za život, poput vode, hrane, lijekova i struje“, kazala je Karović-Babić.

Zaključila je da tokom skoro četverogodišnje opsade nijedno mjesto u bh. prijestolnici nije bilo sigurno, da se usvajanje brojnih rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija ograničilo samo na verbalnu osudu zločina te da mnogi počinitelji zločina nisu sudski procesuirani.

Nakon komemorativne sjednice upriličeno je odavanje počasti i polaganje cvijeća na spomen-obilježju poginulim Sarajlijama u prvom od dva masakra koji se dogodio na pijaci Markale u Sarajevu 5. februara 1994. godine. U masakru je poginulo 68, a ranjene 144 osobe.

(tvsa)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s