Oživljena nakon 260 godina: Saburina kuća u Sarajevu govori o veličini naših predaka

Saburina kuća, jedan od rijetkih sačuvanih stambenih objekata iz osmanskog perioda u Sarajevu, otvorila je vrata nakon 260 godina.

Kuća je još 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom, ali je oživljena tek prošle godine. Obnovljena je zahvaljujući naporima Općine Stari Grad, koja je finansirala projekat sanacije i restauracije. Iako su projekat finansijski trebale podržati vlasti Kantona Sarajevo i Fedaracije BiH, što su dužni učiniti i po Zakonu o očuvanju nacionalnih spomenika, obnova je ipak finansirana iz skromnog budžeta Općine Stari Grad, kažu naši sugovornici.

– Ova je kuća jedan od rijetkih sačuvanih stambenih objekata iz osmanskog perioda. Godinama za nju nije niko mario, ali smo uspjeli sačuvati dio kompleksa selamluk, tj. njen muški dio, te haremluk koji je ženski dio. Haremluk je još krajem Prvog svjetskog rata bio uništen, ali njegovi ostaci kao što su šišeta, vrata, musandara u jako lijepom duborezu prebačeni su u Zemaljski muzej, tako da su sačuvani u izvornom obliku – ispričao je za Faktor.ba šef Grupe za oblast turizma Općine Stari Grad Alija Ibrović.

Iako je Saburina kuća primarno trebala biti rezidencijalni dio Općine, ona će ipak biti otvorenog tipa, tako da će svi zainteresirani moći uživati u njenoj ljepoti. Upravo zbog skromnog budžeta pri obnovi, radovi su na kući zaustavljeni nakon druge etape. U dogovoru s kantonalnim Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u Sarajevu, na proljeće je planiran završetak treće, finalne etape obonove, koji podrazumijeva uređenje avlije.

Uz obnovu kuće razvijen je i projekat “Selamluk”, a kojem je cilj da što autentičnije predstavi kulturu življenja u Sarajevu u osmanskom periodu.

– Načelnik kao domaćin općine, odnosno kuće, dočekivat će visoke zvanice, diplomatski kor i zaljubljenike u kulturu i civilizaciju u osmanskoj tradiciji kako je nekada vlasnik u nizu Sabura dočekivao svoje prijatelje i komšije onovremenim protokolom – ispričao je Ibraković.

Dodao je da će se u kući moći vidjeti onovremena odjeća, replike tradicionlane nošnje bega i begovice iz Brusa- bezistana, dok će inventar biti bakarni.

– Vlasnik kuće bio je dio esnafa koji se bavio kazandžijskim poslom. Cilj nam je priču ispreplesti i oživjeti sa svim damarima života koji se ovdje odvijao kako bi se mlade generacije na jednostavan način mogle vratiti u prošlost i sagledati svu veličinu svojih predaka – zaključio je Ibrović.

(Faktor.ba)

2 thoughts on “Oživljena nakon 260 godina: Saburina kuća u Sarajevu govori o veličini naših predaka

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s