Bivši borci obilježili dan formiranja Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine

 

Delegacija Udruženja za zaštitu imena i očuvanje tradicije teritorijalne odbrane Federacije Bosne i Hercegovine obilježila je jučer Dan Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine – 8. april.

Istaknuto je da ovogodišnje obilježavanje ima poseban značaj jer je upriličeno u godini kada se navršava 20 godina od završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Delegacija Udruženja je položila cvijeće na Šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu gdje je odala počast braniteljima BiH.

Također, polaganje cvijeća upriličeno je na Stadionu Koševo, spomen-obilježju Vječna vatra i na mezarju kod Alipašine džamije.

Aktivnosti su završene svečanom akademijom u Domu oružanih snaga BiH.

Predsjednik Udruženja Fadil Alihodžić u pozdravnom govoru je kazao da se godišnjica Teritorijalne odbrane obilježava s ciljem podsjećanja na njenu ulogu i značaj u pripremi otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu i na njen značaj u toku rata, sve do transformacije u Armiju Republike BiH.

– Mi danas obilježavamo 23. godišnjicu Teritorijalne odbrane, od dana donošenja odluke Predsjedništva RBiH, 8. aprila 1992. godine, kada je proglašena jedinom legitimnom oružanom silom – rekao je Alihodžić.

Naglasio je da su svi pripadnici jednako važni, i da se razlike ne smiju praviti. Osvrnuo se i na aktuelno stanje u BiH, te pozvao na jedinstvo boračkih populacija, njegovanje i čuvanje tradicija.

Pozvao je i na iznalaženje jedinstvenih rješenja za sve boračke populacije.

– Borci ne smiju biti marginalizirana grupa, jer su Bosnu i Hercegovinu zadužili da im osigura pravdu i egzistencijalnu sigurnost te uvažavanje i poštivanje – zaključio je Alihodžić

Akademiji su prisustvovali brojni gosti, predstavnici kulturnog i javnog života, zakonodavne i izvršne vlasti te predstavnici porodica poginulih boraca i šehida.

Teritorijalna odbrana Republike Bosne i Hercegovine (TO RBiH) bila je prva formalna oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine na početku krvavih sukoba u zemlji 1992. godine. Formirana je 8. aprila 1992. godine kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

TO RBiH bila je na naki način nastavak prijašnje teritorijalne odbrane koja je bila rezervni dio Jugoslovenske narodne armije (JNA). Njen mirnodopski sastav iznosio je 317.000 vojnika. Od jedinica TO-a odanih predsjedništvu BiH formirana je TO BiH kao državna vojska nezavisne RBiH.

TO BiH je od početka bila slabo naoružana, jer je JNA u nekim općinama u BiH preuzela skladišta u kojima se držalo oružje prijašnje TO.

Nekoliko mjeseci kasnije TO je transformirana u Armiju RBiH.

(agencije/mb)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s