Održana manifestacija “Tragovima bosanskog kraljevstva na tvrđavi Vranduk”

Prema riječima Adnadina Jašarevića, direktora Muzeja Grada Zenice, ovo je već tradicionalna manifestacija na kojoj se prezentuju jela i igre iz srednjeg vijeka.

Muzej grada Zenice već osmu godinu zaredom organizuje manifestaciju „Tragovima bosanskog kraljevstva“ na tvrđavi Vranduk, udaljenoj oko deset kilometara od Zenice, a danas su prezentovana jela i igre iz srednjeg vijeka.

Prema riječima Adnadina Jašarevića, direktora Muzeja Grada Zenice, ovo je već tradicionalna manifestacija na kojoj se prezentuju jela i igre iz srednjeg vijeka.

„Program ‘Tragovima bosanskog kraljevstva’ je već, možemo reći, tradicionalan program prezentacije srednjovijekovnih jela, igara za mlade poput utrkivanja u vrećama, potezanja konopa, bacanje potkove i streljaštva te promocije zbirke priča autora iz cijelog regiona koji pišu o našim temama, a ovaj put je to o Bosni Srebrenoj, odnosno, čuvarima naslijeđa Bosne i Hercegovine“, izjavio je za Anadolu Agency (AA) direktor muzeja, Adnadin Jašarević.

„Ovo je pored svih ovih promocija i jedno divno druženje za sve posjetioce, a kako i ne bi bilo kada se vraćamo 800 godina unazad i razumijevamo kakav je tada život bio“, dodaje Jašarević.

Tvrtko Mišanović,  predsjednik Foruma građana Zenica govorio je o zbirci priča „Bosna srebrena“.

„Pošto Forum građana Zenica itekako prati historiju i tradiciju, znamo šta Franjevci znače za Bosnu i Hercegovinu, i mi smo većinu tih franjevačkih samostana i obilazili, odnosno, samostane u Fojnici, Kraljevoj Sutjesci, Kreševu i Gučoj Gori. Franjevci su u Bosni i Hercegovini ostali kroz sve političke, nacionalne i druge poretke i nastojali su da sačuvaju narod, historiju i kulturu Bosne i Hercegovine“, rekao je Mišanović i dodao kako se o bosanskim Franjevcima može mnogo više pričati.

Nakon kratke promocije zbirke priča „Bosna srebrena“, za sve posjetioce upriličeno je i takmičenje u srednovijekovnim igrama, a najmlađi su imali priliku da se oprobaju u streljaštvu.

Inače, stari grad Vranduk je najvjerovatnije podignut krajem 14. stoljeća te je Vranduk prvo bio banski, a zatim kraljevski grad. Prvi put se spominje 1410. godine, a u Vranduku su bosanski kraljevi primali izaslanstva i izadavali povelje. Vranduk je puni razvoj doživio u 15. stoljeću, a vojska Osmanskog carstva zauzela ga je 1463. godine.

Unutar zidina vrandučke tvrđave pronađen je veliki broj predmeta iz srednjeg vijeka i perioda vladavine Osmanskog carstva. Danas je tvrđava Vranduk sačuvala većinu izvornog izgleda i nalazi se pod upravom Muzeja grada Zenice.

(AA)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s