Bošnjačka plemena iz pokrajine Nubija u Africi

 

Nubija je regija koju čine južni Egipat duž Nila te sjeverni Sudan. Većina današnje Nubije smještena je u Sudanu, a oko četvrtine teritorija u Egiptu. U drevna vremena bila je nezavisno kraljevstvo. Starogrčki i starorimski pisci je često poistovjećuju s kraljevstvom Kuš. No, ono što je interesantno je podatak da još od XVI stoljeća na ovim prostorima žive i Bošnjaci!

Piše: Tarik Jažić

Qasr Ibrim je arheološko pronalazište u Donjoj Nubiji. U XVI stoljeću Osmanlije zauzimaju ovaj dio Afrike. U ovom pohodu većinu vojske Osmanlija činili su Bošnjaci, koji su ostali na teritoriji Nubije da izgrade taj dio osmanlijske teritorije. Potomci ovih Bošnjaka su i dalje živi i žive na teritoriji Derra i Ibrima.

Oni su se na ovim prostorima vjenčali sa plemenima Gharbye i Djowabere. Vremenom su zaboravili svoj maternji jezik, ali njihove antropološke karakteristike su u mnogome razlikuju od karakteristika naroda sa tih prostora, posebno boja kože koja je dosta svjetlija od njihovih sunarodnika i plave oči koje su neobične za ovaj dio Afrike.

(glasnaroda.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s