Više od 600 posjetilaca na manifestaciji “Bošnjački piknik” u Saint Louisu

U parku Jefferson Barracks u St. Louisu (SAD) 3. maja je organizirana manifestacija pod nazivom “Bošnjački piknik”.

Riječ je o projektu koji je razvijen kroz partnerstvo između lokalnih bošnjačkih organizacija i džemata, koji su ujedno i glavni inicijatori ovog događaja. Program je bio namijenjen bosanskoj zajednici u St. Louisu kao najbrojnijoj van Bosne i Hercegovine, tako da se skupu odazvalo više od 600 posjetilaca čiji je osnovni cilj bio potaknuti druženje i pomoći razvoju ove bh zajednice.

Bosanska hrana, sportska takmičenja, sevdalinke i tradicionalno bosansko kolo bili su neizostavan dio ovog događaja. Prisutni su također imali priliku uživo čuti i sevdalinke uz pratnju harmonikaša Amira Saleševića u izvedbi polaznica Bosanske škole u St. Louisu. Održani su i turniri u fudbalu i odbojci gdje je velik broj mladih uzeo učešće.

– Sretan sam što sam sa svojom porodicom imao priliku prisustovati ovakvoj manifestaciji. Iako je samo mali dio naše zajednice prisustovao ovom lijepom pikniku, bilo je za svakoga ponešto od zabave, sporta do roštilja. Nadam se da ovo neće biti posljednji put i da se nećemo dijeliti po grupama, već da ćemo svi zajedno pokušati biti jedno tj. na okupu za bolje sutra za bolje budućim generacijama – izjavio je Besim Mustafić iz Srebrenice.

Šejla Kurtić, jedna od učesnica piknika kazala je da je ovo druženje bilo organizirano izrazitim naporima tri džemata, kojima je jako zahvalna.

– Sve to je pokazatelj da i pored svih nesuglasica koje su nas godinama pratile, dobra hrana, lijepa riječ i vesela muzika sjedinjuju ljude u pozitivnom duhu – kazala je Kurtić.

Ona je dodala da je nakon piknika upriličen interaktivan čas Bosanske škole St. Louis koji je prisutnoj djeci na zanimljiv način ponudio dosta korisnog znanja.

(Faktor.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s