Prelijepi prizori na Uni: Džamija na riječnom ostrvu

Bosanska Otoka, mjesto u Bosanskoj krajini, u jednom se razlikuje od svih drugih u Evropi. Ova čaršija je jedina koja se može pohvaliti time da ima džamiju na adi, riječnom otoku.

Prva džamija, drvena, na ovom mjestu na rijeci Uni sagrađena je 1565. godine. Uprkos čestim poplavama uz rijeku Unu, ova džamija nikada nije poplavila, ali je četiri puta rušena i obnavljana, uključujući i posljednji put početkom agresije na BiH. Početkom rata agresor ju je minirao do temelja, a obnovljena je i zvanično otvorena ovakva kako danas izgleda 29. aprila 2001. godine.

Strop džamije ukrašavaju 153 sijalice a toliko je i stepenica u minaretu što simbolizuje 153 šehida posljednje agresije na Bosansku Otoku.

Okružena zelenilom i rijekom Unom, otočka gradska džamija, u ovo doba godine izgleda najljepše, što možete vidjeti i na fotografijama.

A Una, ona uvijek oduzima dah svojom ljepotom…

– Bila je to Una. Otac se smije, misli da sam se prepao pa me pridržava i govori mi da se ne bojim, da je ćuprija tvrda, a ja se ne bojim: samo lebdim, sav prosjan tom Unom, tim nevidljivim čudom, za koje bih jedino znao reći, ljepota, ljepota, malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem – tako je Skender Kulenović pisao o Uni.

 

 

 

(Faktor.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s