Ponos i suze: Sjećanje na veličanstvenu pobjedu kalesijskih boraca

Odavanjem počasti šehidima i održavanjem svečane akademije, danas je u Kalesiji obilježen 23. maj, dan kada su prije 23 godine hrabri kalesijski borci porazili agresorsku vojsku, i to je bila prva oslobođena općina u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, tada su agresorske snage, nakon etničkog čišćenja Bijeljine, Zvornika i Vlasenice, pokušale zauzeti Kalesiju, u namjeri da se spoje sa Aerodromom Dubrave. U tom slučaju Tuzla i Živinice bi bile u potpunom okruženju.

Nakon okupacije koja je trajala 12 dana, uslijedio je munjevit kontranapad kalesijskih boraca. Ova veličanstvena pobjeda nad daleko nadmoćnijim neprijateljem u Sprečkom polju, odjeknula je u cijeloj zemlji, te bila vjetar u leđa braniocima naše zemlje.

Danas je položeno cvijeće i proučena Fatiha na Centralnom spomen obilježju u Kalesiji gdje se nalaze imena 431 kalesijskog šehida. S obzirom da se ovaj dan obilježava i kao Dan općine, nakon odavanja počasti najboljim sinovima Kalesije, uslijedila je svečana akademija, na kojoj se govorilo o oslobađanju Kalesije, ali i o današnjoj situaciji na području ove općine.

Kalesijski načelnik Nedžad Džafić je kazao da je herojska pobjeda kalesijskih boraca prije 23 godine, bila prekretnica u borbi protiv agresora. On je u svom obraćanju govorio i o realizovanim projektima na području općine.

 

(Faktor.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s