Rimski most na Kožetini – Ustikolina

https://i0.wp.com/www.turizam-bpk.ba/v1/images/rm.PNG

Na ušću Gabelskog potoka u rijeku Drinu, na desnoj obali rijeke Drine, u mjestu Kožetin nalazi se stari kameni most, koji je poznat pod nazivom Rimski most.

Historijski i kulturni značaj ovog mosta je prepoznala  Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, te je most na Kožetini u Ustikolini 2005. godine proglasila nacionalnim spomnikom.

Most je udaljen 4 km nizvodno od Ustikoline. Smatra se da je nastao  u kasnim stoljećima srednjeg vijeka, dakle još prije dolaska Osmanlija na naše prostore.

Most je sagrađen  na strmom terenu i njegova sadašnja dužina iznosi oko 10 metara. Izgrađen je od blokova lomljenog kamena različitih dimenzija. Temeljen je direktno na priobalnim stijenama iznad potoka. Svod mosta je polukružan i urađen od grubo obrađenih, ali prilično pravilnih komada krečnjaka. Nema nikakve dekoracije, niti natpisa. U gruboj građevinskoj tehnici vidljiva je samo sekundarna kamena plastika koja je izražena isticanjem završnog reda ploča postavljenih oko 10 cm preko čeonog zida.

Na mostu nema ograde, niti elemenata na osnovu kojih bi mogla da se utvrdi moguća rekonstrukcija ranijeg izgleda. I danas most dobro očuvan, sačuvan u izvornom obliku, nalazi se na dijelu karavanskog puta koji je išao desnom obalom Drine.

(turizam-bpk.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s