Promovirana monografija “Srebrenica” Mersada Berbera: Kapitalno djelo

U Bošnjačkom institutu večeras je promovisana monografija “Srebrenica” našeg uglednog i svjetski priznatog likovnog umjetnika Mersada Berbera. Monografija je nastajala godinama u Berberovom srcu i duši – kasnije i na platnu, da bi sada bila objedinjena na preko 600 stranica tvrdog, luksuznog uveza.

Alegorijska forma

– Bio sam okružen hrpom papira, skupljao sam sve moguće dokumente, od Timesovih fotografija ratnih reportera do videozapisa. No nisam prišao temi kao nekoj svojoj Guernici, koja je jedna simbolička slika. Moja je srebrenička hronika došla sasvim spontano u alegorijskoj formi, rekao je jednom prilikom Berber.

Na sarajevskoj promociji monografiju su predstavili prof. dr. Aida Abadžić-Hodžić i prof. dr. Ibrahim Krzović te akademik Abdulah Sidran.  Abadžić-Hodžić se osvrnula na cijeli stvaralački opus Berbera, te je naglasila značaj njegovog kapitalnog djela.

Mi, nažalost, ovu knjigu promovišemo posthumno, ali i u susret jednom vrlo bitnom datumu, dvadesetogodišnjici genocida u Srebrenici. Berber je dobro znao da se sadašnjost ne može gledati bez prošlosti, te smatram da će naše vrijeme historiju morati pisati i kroz Berberove slike, kazala je Abadžić-Hodžić.

Ibrahim Krzović je istakao da je Berber monumentalan primjer angažiranog umjetnika, te da je cijeli svoj život stvarao sretna djela, ali kada je došla na vrijeme Srebrenica, onda je iskazao sve ono što je godinama upijao i nosio u sebi.

Poema Abdulaha Sidrana

A naš poznati pjesnik i pisac Abdulah Sidran je zaključio promociju poemom “Suze majke Srebrenice”, koju je prvi put javno pročitao pred publikom. Poema je nastala kada su ga majke Srebrenice pozvale da učestvuje u njihovim protestima, a on se odlučio napisati poemu u prvom licu množine.

Bolje da je nema, nego da je ima, ovakve, kakva danas jeste, naša Srebrenica. Ni mrtvo ni živo u njoj boraviti ne može. Pod olovnim nebom, od olova zrak, niko još nikada nije naučio u pluća udisati, kaže dio te iste poeme za koju je ovaj tekst ipak prekratak, ali koja idealno opisuje atmosferu koju nosi kapitalno djelo našeg velikog umjetnika.

(oslobodjenje.ba, foto bhrt.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s