U herojskom Nezuku okupili se Podrinjci: Sin Nasera Orića ponio zastavu 28. divizije

U okviru obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici večeras je u herojskom naselju Nezuk kod Sapne, održana manifestacija “Preživjeli smo”, na kojoj su se okupili bivši podrinjski borci.

U okviru programa postrojene su brigade 28. divizije. Zastave su uglavnom nosili sinovi bivših boraca, komandanata i zlatnih ljiljana iz Podrinja. Zastavu 28. divizije je ponio Amar Orić, sin Nasera, nekadašnjeg komandanta ove divizije.

– Cilj ovog okupljanja je prvenstveno da odamo počast poginulim pripadnicima 28. divizije, da evociramo uspomene na jul 1995. godine, da pokušamo pričati o onome što se desilo, s ciljem da svi oni koji su počinili stravične zločine i zločin genocida, da ne izmaknu lica pravde, kazao je Zulfo Salihović, jedan od preživjelih Srebreničana.

Istakao je da se i 20. godina nakon genocida bivši borci 28. divizije progone, te da se hapse na osnovu potjernica koje raspisuje Republika Srbija, zemlja koja je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

– Mi nećemo dozvoliti da se izjednačava žrtva i agresor. Zato vas molim da ne odustajemo od borbe za naše dostojanstvo i pravdu – kazao je Salihović.

Pored njega, okupljenim posjetiocima su se obratili i drugi pripadnici 28. divizije Armije RBiH, komandanti, te predstavnici vlasti. Svi su u svojim obraćanjima kazali da Srbija mora prestati sa progonom bh. patriota.

 

(faktor.ba/mb)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s