Nakon ruskog veta u Vijeću sigurnosti UN: Međunarodna zajednica je opet izdala Bosnu i Hercegovinu

Baš kao i tokom 1990-ih i brutalne agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je neodlučnost i licemjerje međunarodne zajednice osokolilo agresore na BiH, a braniocima embargom na oružje zavezalo ruke, međunarodna zajednica je i danas opet izdala Bosnu i Hercegovinu.

Velika Britanija je u zadnjih par sedmica pokušala sve kako bi privoljela Rusiju da ne uloži veto. Ponudila je ukupno 7 različitih vrsta teksta ali Srbija je odbila svaku jer nije htjela pristati na bilo koji tekst u kojem se spominje genocid, a Rusija je, iako se dugo predviđalo da to neće učiniti, na kraju kao stalna članica Vijeća sigurnosti uložila veto i rezolucija nije mogla biti prihvaćena.

Rusija je još jednom pokazala svoj neprijateljski odnos prema Bosni i Hercegovini i licemjerje koje često spočitava Zapadu, tako što je odbila podržati tekst rezolucije koji ničim ne odudara od presude Međunarodnog suda pravde kojom je srebrenički zločin okarakterisan kao genocid.

Dapače, sve verzije rezolucije su bile blaže od presude Suda pravde jer se ni na jednom mjestu nisu spominjali izvršioci genocida nad srebreničkim Bošnjacima, za razliku od presude Suda pravde gdje su vojska i policija Republike Srpske eksplicitno proglašeni organizatorima i izvršiocima, a Srbija krivom za nesprečavanje genocida.

Sve u svemu, ništa novo. Još od 1992. godine od strane međunarodne zajednice, sa ove ili one strane, se Bosni i Hercegovini i njenim patriotima vežu ruke, a agresorima i neprijateljima integriteta države gleda kroz prste.

(dnevnihaber.com/mb)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s