Građani Sarajeva i Bihaća o zabrani izvoza mlijeka u EU: Kupujmo domaće!

Anketirali smo građane Sarajeva i Bihaća, te su i oni iznijeli svoja razmišljanja o zabrani izvoza mlijeka u EU i odgovorili na pitanje: šta treba raditi?

Sead Smajić (30), Sarajevo

– Ne bi trebalo da se dešava tako, to su nam ipak susjedi. Nije dobro da nas blokiraju na taj način zato što su oni ušli u Evropsku uniju. To pokazuje njihovu dvostruku politiku, jedno se priča, drugo se radi. Što se mene tiče, trebali bismo da kupujemo više domaće proizvode, posebno mliječne. Najbolje je da i mi njih malo bojkotujemo, pa neka vide.

Izeta Čaka (50), Sarajevo

– Nisu trebali, ali eto. Trebamo tražiti da se otvore granice, da se izvozi, da naš narod malo počne raditi, zarađivati, da dođe do razvitka i zapošljavanja. Svako ko ima farmu gledaće da nekoga zaposli. Treba svako svoje da kupuje, pa i mi Bosanci naše.

Muhamed Šeremet (26), Sarajevo

– Sramota. Nevjerovatno je da ne možemo izvoziti mlijeko. Desilo se da nas je susjedna zemlja u jednom trenutku iznevjerila, meni to nikako nije jasno. Mislim da trebamo bojkotovati hrvatske proizvode, zašto bismo mi uzimali njihove ako oni ne dozvoljavaju da izvozimo samo mlijeko. Ja sam već odavno počeo da kupujem samo domaće.

Avdo Zimić (63), Sarajevo

– Nama može da uvozi svako šta hoće, a mi ništa ne možemo. Građani treba da kupuju domaće i onda bi sve bilo uredu. Nebitno gdje kupujem, uvijek kupujem domaće.

Emir Pobrić, Ključ

– Građani bi konačno trebali da se osvijeste nakon ovoga. Dakle, iz susjedne Hrvatske su jasno pokazali da su protiv toga da naši proizvodi idu u Evropu. Onda možemo i mi biti takvi da ne kupujemo njihove proizvode. Ja se tu ne bih zaustavio, nego sam za to i da poljoprivrednici izađu na proteste na granicu.

Amar Dizdarić, Bihać

– Kod nas u Vinici kod Bihaća svi ljudi se bave poljoprivredom, prvo poticaje od naše države ne dobivaju kako treba, a onda i ovo posljednje sa mlijekom, neosjećajnost iz susjedne Hrvatske i odbačenost od Evropske unije. Lijepo su nam dali na sva naša nadanja spram Evropske unije, zabili su nam nož u leđa. Nevladine organizacije u BiH, svi građani, trebaju aktivno učestvovati u zaštiti, promociji i kupovini domaćih proizvoda, a uvezene iz Hrvatske treba bojkotovati.

(oslobođenje.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s