Vrlo uspješna operacija Armije RBiH: 20. godišnjica oslobođenja Vozuće

Oslobođena Vozuća11. septembra 1995. godine udružene jedinice II i III korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodile su veoma jako četničko uporište – Vozuću.

Oslobađanjem Vozuće 11. septembra 1995. godine, udruženim snagama II i III korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine ne samo da je oslobođena velika teritorija zemljišta i spajanje ova dva korpusa, nego je to bio i jedan veliki preokret dotadašnjeg toka agresije i borbe.

Podsjećanja radi, agresija od strane četničkih snaga na Vozuću, počela je 25. juna 1992. godine, kada su srpske paravojne jedinice protjerale bošnjački narod Vozuće u okolne gradove, Zavidoviće i Banoviće. Tom prilikom ubili su dvadeset i jednog civila, većinom nejake i iznemogle starce i djecu.

Srpske paravojne snage bile su svjesne značaja Vozuće, te su svim vojnim elementima pokušali da je sačuvaju. Postavili su i mine oko Vozuće, te je Vozuća važila za mjesto gdje je postavljeno najviše mina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.
Radovan Karadžić je svojevremeno poručivao da se u Vozući ne brani Beograd i Srbija, nego Moskva i čast Rusije.

U Vozući je jučer obilježena 20. godišnjica oslobađanja Vozuće i Krivajske doline, a ujedno i stradanja vozućkih Bošnjaka.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti, Zeničko-dobojskog kantona, ratni komadanti kao i penzionisani generali. Ratni komadanti prisutne su podsjetili da je 10. septembar veličanstven dan, pobjeda jedinica 2. i 3. Korpusa Armije RBiH.

– Drago mi je što smo se danas okupili ovdje jer smo prije tačno dvadeset godina, možda baš u ovo vrijeme, slobodno šetali Vozućom. Nije to bilo u dva sata, kičma se lomila dugo, kako to reče rahmetli predsjednik, i slomljena je. Moramo biti ponosni na ono što su uradili naši saborci i prije svega zahvala pripada našim šehidima i poginulim borcima koji su dali svoje živote da mi danas budemo slobodni, ovdje u Vozući. Drago mi je što vidim danas ovdje puno komandanata, kao i svojih saboraca – rekao je ratni komandant Sakib Mahmuljin.

Dodao je da je Vozuća bila jedna vrlo uspješna operacija Armije RBiH, dva njena korpusa, Drugog i Trećeg, i naravno jedinica MUP-a.

– Ova uspješna operacija nije rezultirala samo oslobađanjem Vozuće, već i šire regije, i na to moramo biti ponosni. Ovdje nikakvog egzodusa nije bilo, ovdje je bila vojnička pobjeda. Ponosni smo na Vozuću, ponosni na sve one koji su dali svoje živote, na sve one koji su učestvovali i hvala Bogu na one koji evo danas, nakon dvadeset godina, obilježavaju i kojima je čast da budu na jednom ovakvom mjestu. Nadam se da će zbog generacija koje dolaze poslije nas, na ovakvim manfiestacijama biti sve više djece, jer ovo nije radi nas koji smo učestvovali već radi njih, da se ovo više nikad ne ponovi – poručio je.

(mb/historija.ba/faktor.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s