Bosanski Petrovac obilježava 20. godišnjicu oslobođenja

 

Tokom operacije ‘SANA 95’ oslobođen je veći dio okupiranog područja Bosanske Krajine.

Polaganjem cvijeća na Spomenik civilnim žrtvama rata u Bosanskom Petrovcu, počelo je obilježavanja 14. Septembra, Dana oslobođenja Bosanskog Petrovaca.

Brojne delegacije porodica stradalih, boračkih organizacija, predstavnici vjerskog i kulturnog života, obišli su spomen obilježja poginulim borcima i šehidima, te Fatihom i polaganjem cvijeća, odali počast onima koji su dali živote za slobodu Bosne i Hercegovine.

Ove godine se obilježava jubilej, Dvadeseta godišnjica oslobođenja Bosanskog Petrovca, te povratak u ustavno-pravni poredak Republike Bosne i Hercegovine.

Na Centralnom spomen obilježju šehidima Bosanskog Petrovac više od pedeset delegacija položilo je cvijeće i odalo počast onima koji su dali život za slobodu.

Cvijeće su položili predstavnici kantonalnih i općinskih organa, političkih stranaka, boračkih udruženja, javnih ustanova, te privrednih subjekata općine Bosanski Petrovac.

Centralna manifestacija biti će održana večeras u 19 sati na Trgu u Bosanskom Petrovcu, na Gradskoj bini, sa koje će se građanima obratiti brojni gosti. Biti će priređeno i bogat kulturno zabavni program. Današnje slavlje biti će završeno svečanim vatrometom.

Bosanski Petrovac je oslobođen 14. septembra 1995. godine tokom velike operacije Armije Republike Bosne i Hercegovine. U grad su prve ušle jedinice 502. viteške brdske brigade.

 

Tokom operacije ‘SANA 95’ oslobođen je veći dio okupiranog područja Bosanske Krajine. Bosanska armija na čelu sa 5. i 7. korpusom koje su predvodili legendarni generali Dudaković i Alagić zaustavljena je tek nadomak Banja Luke, zaustavila ih je politika.

(mb)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s