Bosanska kompanija učestvuje u izgradnji dionice autoputa kroz Sloveniju: Posao vrijedan 15 miliona KM

Slovenski premijer Miro Cerar prisustvovao je na otvorenju radova 13,3 kilometara duge dionice na dijelu autoputa Hamburg – Solun kroz Sloveniju na dionici Draženci – Gruškovje, a na kojoj dio radova obavlja bosanskohercegovačka kompanija Euroasfalt iz Sarajeva.

Družba za autoputeve Republike Slovenije (DARS) iz Ljubljane potpisala je ugovor u sklopu kojeg je bosanskohercegovačka kompanija Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo zvanično dobila posao vrijedan 15 miliona konvertibilnih maraka (7,6 miliona eura).

Uz ovu bh. firmu, ostatak dionice ovog značajnog evropskog autoputa obavlja konzorcij slovenskih građevinskih firmi.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je kako je sretan da je ova dugo godina očekivana dionica autoputa napokon započeta te je izrazio nadu kako će ljudima koji žive u ovim krajevima omogućiti bolju saobraćajnu povezanost, a time i bolji život. Također, naglasio je važnost ove ceste za bolju gospodarsku konkurentnost Slovenije.

Cerar je kazao kako je DARS za ovaj projekat dobio podršku iz EU fondova u ukupnom iznosu od 63 miliona eura. Izrazio je nadu kako će uspješno biti potpisani i ugovori za drugu dionicu te kako očekuje da će radovi, prema planu, biti gotovi prije početka turističke sezone 2018.

Nakon polaganja kamena temeljca, na čelu sa premijerom Cerarom, bačena je i simbolična prva lopata na ovoj dionici.

Admir Eminović, direktor za inostrane poslove u Euro-Asfaltu, izjavio je kako se radi o značajnom projektu s obzirom da je po prvi put Euro-Asfalt, odnosno operativa firme iz BiH, obavlja ovako obimne poslove u Sloveniji. Eminović je kazao kako je ovo dobar način propagiranja Euro-Asfalta koji je postao značajna firma u regionu. Dodao je kako je ovaj projekat samo uvod u jedan veći projekt u etapi II. b autoputa, kojeg bi ova firma trebala ugovoriti do kraja godine.

Zdenko Bojić, šef projekta Euro-Asfalta, izjavio je kako se upravo radi kilometar devijacije postojeće ceste i četiri velika objekta uz novi autoput te kako projekt, potpisan u augustu ove godine, treba biti gotov za godinu dana.

Ugovor Euro-Asfalta podrazumijeva građevinske radove na autocesti A4 Slivnica – granični prijelaz Gruškovje, poddionica AC Draženci – MMP Gruškovje, a II. b etapa – uključuje početne građevinske radove.

Uz slovenskog premijera i druge visoke uzvanike, na polaganju kamena temeljca na dionici autoceste sudjelovao je i slovenski ministar infrastrukture Peter Gašperšič te načelnik općine Podlehnik.

(Faktor.ba/mb)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s