Nobelova nagrada: Otkrijte koje zemlje u svijetu imaju najviše laureata, BiH vodeća u regionu

 

Ova nagrada nosi ime po Alfredu Nobelu, švedskom industrijalcu i otkrivaču dinamita. On je 27. decembra 1895. u švedsko-norveškom klubu u Parizu objavio ideju o osnivanju fonda iz kojeg bi se dodjeljivale nagrade najzaslužnijima.

S obzirom na to da su u proteklih sedam dana dodijeljene Nobelove nagrade za različite kategorije, u to ime, na stranici Nobelprize.org moguće je pronaći podatke o ovim nagradama.

Između ostalog, na pomenutoj stranici se nalazi i interaktivna mapa koja pokazuje koliko svaka država u svijetu ima laureata, odnosno dobitnika Nobelove nagrade.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, možemo se pohvaliti sa dva laureata – Vladimirom Prelogom i Ivom Andrićem. Samim tim, Bosna i Hercegovina u regiji ima najviše laureata, budući da Hrvatska i Makedonija imaju po jednog, a Crna Gora i Srbija nijednog.

Država sa najviše laureata u svijetu je svakako SAD, sa čak njih 257. Njemačka ima 80, Kanada 18, dok Australija ima 10 laureata.

Bosanskohercegovački laureati

Vladimir Prelog rođen je u Sarajevu, 23. jula 1906. godine, a umro je u Cirihu 7. januara 1998. godine. Prelog je bosanskohercegovačko-hrvatsko-švicarski naučnik i hemičar. Za svoje radove iz oblasti stereoizomerije organskih molekula, Prelog je dobio Nobelovu nagradu iz hemije 12. decembra 1975 godine.

Ivo Andić  je književnik i diplomat iz Bosne i Hercegovine, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine. Rođen je u mjestu Dolac kod Travnika, 9. oktobra 1892. godine, a preminuo je u Beogradu 13. marta 1975. godine.

Pogledajte interaktivnu mapu i otkrijte gdje su rođeni svi Nobelovci svijeta i gdje ih ima najviše.

(Faktor.ba/mb)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s