Lovrenović: Bobovac je isključivo prijestolnica Bosanskog kraljevstva

 bob

Bobovac – prijestolnica Bosanskog kraljevstva i mjesto gdje se čuvala kruna bosanska…

Prekrajanje povijesti BiH, a u tom okviru i povijesti srednjovjekovne Bosne, uzelo je novog maha s raspadom Jugoslavije i nastavilo se do danas.

Pogubne posljedice te opskurne discipline osjećaju već generacije mladih ljudi iz BiH, potpuno dezorijentiranih i bez ikakvog pozitivnog odnosa prema svojoj državi i domovini.

Ovo je poručio bosanskohercegovački historičar Dubravko Lovrenović, nakon što je u subotu, 24. oktobra na Bobovcu, u vrijeme obilježavanja dana kada je umrla pretposljednja bosanska kraljica Katarina, kardinal Vinko Puljić poručio “da smo se okupili u hrvatskom kraljevskom gradu Bobovcu da molimo za domovinu i za sve narode koji žive u njoj”.

– Trojna etnokonfesionalna podjela BiH praćena je trojnom etnonacionalističkom mitomanijom i nastojanjem da se vlastiti korijeni utvrde u što je moguće daljoj povijesnoj „starini“. U tom kontekstu, moguća je izjava kardinala Puljića o „hrvatskom Bobovcu“, iako to Bobovac kao prijestolnica Bosanskog kraljevstva i mjesto gdje se čuvala kruna bosanska, nikad nije bio. Je li to posljedica neinformiranosti ili loše namjere u ovom slučaju nije presudno – smatra profesor Lovrenović.

Dodaje da je presudno to da ova i ovakva prekrajanja povijesti srednjovjekovne Bosne nisu uskladiva sa proklamiranom kardinalovom namjerom da se na Bobovcu moli za „domovinu i za sve narode koji žive u njoj“.

– Ne može se naime (iskreno) „moliti“ u ozračju kroatizacije bosanskog Bobovca. Istina – kardinal nije precizirao šta misli pod pojmom „domovine“ – na Hrvatsku ili na BiH?” – zaključio je Lovrenović, prenosi Patria.

Dan poslije ovog skupa, kojeg možemo smatrati sramotnim pokušajem falsifikovanja općepoznatih činjenica i svojevrsnom okupacijom Bobovca obzirom na ikonografiju i izrečene neistine,  održan je i najavljeni pohod na srednjovjekovni bosanski kraljevski grad Bobovac u organizaciji AntiDayton pokreta i Facebook grupe Kraljevina Bosna.

Na Bobovcu se okupio veći broj bosanskih patriota s ciljem prisjećanja na bosansku kraljicu Katarinu za koju se smatra da je umrla 25. oktobra 1478. u Rimu.  S ponosom su se posjetioci Bobovca prisjetili i našeg najmoćnijeg kralja, Tvrtka I Kotromanića, koji se krunisao za kralja Bosne na dan 26. oktobra, 1377.

Na Bobovcu se jučer vihorio veliki broj zastava sa liljanima – obilježjem pod kojim su se nalazili i naši srednjovjekovni vladari i država Bosna.

(mb)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s