479. godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je održana svečanost povodom 479. godišnjice od osnivanja ove ustanove. Dr. Mustafa Jahić, bivši direktor Biblioteke, održao je predavanje na temu „Gazi Husrev-begova biblioteka kao kulturno-naučna ustanova“, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom svečanosti otvorena je i izložba „Bosanske vasijetname na osmanskom jeziku“ autorice Azre Gadžo-Kasumović.

„Osim 479. godišnjice osnivanja obilježavamo i dvije godine od preseljenja Biblioteke u novu zgradu. Stoga je ovo prilika da rezimiramo šta smo uradili u dvije godine i kojim putem idemo, te kako da se biblioteka dalje razvija. U svom predavanju sam pokušao da skrenem pažnju na naučno-istraživačku dimenziju Biblioteke. Gazi Husrev-begova biblioteka je sigurno najznačajnija institucija za izučavanje islamskog aspekta kulturne baštine BiH. Izvori koji se nalaze u njoj su jedinstveni i ona je polazna tačka za istraživanja kulturne baštine ovoga dijela“, kazao je dr. Jahić.

Izložba autorice Gadžo-Kasumović posvećena je vasijjetnamama, odnosno specifičnim dokumentima koji se mogu definisati kao bosanske oporuke na osmanskom jeziku. U Gazi Husrev-begovoj biblioteci nalazi se dvadesetak originalnih vasijjetnama koje su uglavnom iz perioda između 1762. i 1936. godine.

Svečanost je iskorištena da se dodijeli vakufnama Muniri Smajlović, supruzi rahmetli dr. Ahmeda Smajlovića, poznatog alima, rukovodioca Islamske zajednice, profesora Fakulteta islamskih nauka i poznavaoca arapske književnosti. On je iza sebe ostavio bogatu biblioteku sa oko 6.000 jedinica koju je njegova supruga, početkom ove godine, poklonila Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Gazi Husrev-begova biblioteka osnovana je 8. januara 1537. godine i jedna je od najznačajnijih ustanova tog tipa na Balkanu. Ova izuzetno bogata ustanova trenutno ima oko 100.000 bibliotečkih jedinica u koje spadaju rukopisi, knjige, različiti dokumenti i časopisi. Ove jedinice pisane su na arapskom, perzijskom, bosanskom i još nekim evropskim jezicima.

Biblioteka je tokom svoje bogate istorije nekoliko puta mijenjala lokaciju u Sarajevu, a od 15. januara 2014. godine nalazi se u novoj zgradi na Baščaršiji, čiju je izgradnju pomogao Katar. Izgradnjom nove zgrade, Biblioteka se vratila u svoj dom, tamo gdje je i osnovana, u kompleks Gazi Husrev-begova vakufa.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s