Najbolji svjetski skakači u vodu ponovo u Mostaru

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo i ove godine dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Najbolji svjetski skakači u vodu će 24. septembra na Starom mostu ponovo izvoditi nevjerovatne skokove kojima su prošlog ljeta oduševili gledaoce u BiH.

No, ove godine očekuje nas i jedno posebno iznenađenje: u Mostar stižu i najbolje svjetske skakačice, koje će demonstrirati da nimalo ne zaostaju za svojim muškim kolegama.

Nakon spektakularnog takmičenja prošle godine, Mostar i Stari most i ove su se godine našli na kalendaru najprestižnijeg svjetskog takmičenja u visinskim skokovima u vodu: Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016.

Elitni svjetski skakači će na Starom mostu ponovo demonstrirati svoju zadivljujuću vještinu, skačućisa visine od 27 metara. No ove će se godine održati i takmičenje u ženskoj konkurenciji. Najbolje svjetske skakačice će svoje akrobacije izvoditi sa 20 metara visine.

Među takmičarima će biti i neprikosnoveni petostruki prvak Gary Hunt (UK), zatim miljenik domaće publike – legendarni Orlando Duque (Kolumbija), te prošlogodišnji pobjednik Starog mosta – mladi Jonathan Paredes (Meksiko). Od takmičarki mogu se izdvojiti dvostruka prvakinja Rachelle Simpson (SAD), Njemica Anna Bader i sjajna veteranka Ginger Leigh Huber (SAD).

Legendarna mostarska lasta, Emir Balić, o ponovnom dolasku Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Mostar kaže:

„To mnogo znači, ne samo za Mostar nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, da ne pominjem koliko će ljudi u svijetu gledati te skokove. Stari most je jedna od najljepših skakaonica u svijetu. Mislim da će to najvjerovatnije biti događaj broj jedan u 2016. godini za Mostar, a i za BiH.“

Mostar je sedma od devet stanica prvenstva, a dobra vijest jeste da je takmičenje na Starom mostu određeno za drugu polovinu septembra, tako da će se izbjeći nesnosne vrućine kakve su vladale prošlog augusta za vrijeme takmičenja u našoj zemlji.

Ovo prvenstvo, osmo po redu, najveće je do sada: imat će devet takmičenja za muškarce, sedam za žene, i dvije potpuno nove lokacije (Japan i Ujedinjeni Arapski Emirati). Počeće 4. juna u SAD-u, potom ide u Dansku, Portugal, Francusku, Italiju, Wales, da bi u BiH stiglo u septembru. Nakon Mostara, slijedi završnica u Japanu i Dubaiju (UAE).

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s