Obilježavanje 24. godišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine (Video)

Povodom obilježavanja 24. godišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 11. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u četvrtak i petak 14. i 15. aprila 2016. godine održat će se sljedeće aktivnosti i događaji u glavnom gradu države:

  • U četvrtak, 14. aprila 2016. godine, u 10:00 sati delegacija 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Kantona Sarajevo, Ministarstva za boračka pitanja KS i Koordinacije boračkih udruženja položit će cvijeće i odati počast šehidima i poginulim borcima na Šehidskom mezarju Kovači, a zatim i u 11:15 sati na gradskom groblju Stadion;

 

  • U četvrtak, 14. aprila 2016. godine, u 18:00 sati u izložbenom prostoru Historijskog muzeja bit će otvorena Izložba ratnih fotografija, originalnih zastava i amblema, obilježja i publikacija jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine i 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Posjetioci izložbe imat će mogućnost vidjeti  fotografije nastale u periodu 1992-1995. na teritoriji Bosne i Hercegovine a koje su objektivom ovjekovječili profesionalci i amateri, tadašnji pripadnici Armije RBiH, zatim ratne zastave, ambleme i obilježja korpusa, divizija i brigada Armije RBiH, kao i publikacije štampane u istom periodu. Takođe, bit će izložene fotografije, foto albumi i publikacije komande 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH iz perioda 2007-2015. godina. Izložba će biti otvorena svaki dan u periodu od 14.do 21.aprila 2016. godine i posjetioci mogu istu posjetiti svakim danom uvremenu 09:00-16:00 sati;

 

  • U petak, 15. aprila 2016. godine, u 10:00 sati održat će se Centralna svečanost u Kasarni „Rajlovac“. Ceremoniji obilježavanja prisustvovat će visoki vojni dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, kantona i općina, predstavnici međunarodnih vojnih organizacija u BiH i vojno-diplomatskog kora akreditovanih u BiH, predstavnici boračkih asocijacija i drugi ugledni gosti.

Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja Zeničko- dobojskog kantona obznanio je  Protokol obilježavanja 15. aprila- Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine na nivou ovog kantona, prenosi RTV Zenica. Program je praktično počeo prije dva dana posjetom bivših pripadnika Armije i MUP-a smještenih u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ u Fojnici.

Obilježavanje Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine biće nastavljeno u četvrtak kada će boračke organizacije u svim općinama ZDK, osim Zenice posjetiti mezarja šehida i poginulih boraca. U osnovnim i srednjim školama biće održan čas historije o Armiji Republike BiH i provedeno takmičenje u literarnim i likovnim radovima na temu „ I moj je otac bio borac Armije RBiH“, a taj dan će biti okončan posjetom štićenicima u zeničkom Domu- porodici, uz priču o Armiji, podjelu majica sa grbom Armije i prigodnim poklonima.

Centralni program je u petak, 15. aprila u Zenici. Počet će posjetom šehidskom mezarju na Prašnicama, a nastavit će se u 10 sati bogatim sadržajem na Trgu Alije Izetbegovića, pored centralnog spomen-obilježja Kameni spavač.

Niko neće dobiti pozivnice, a svi su javno pozvani da dođu jer organizator ovogodišnjim programu najvaljuje veliki zaokret u obilježavanju Dana Armije Republike BiH, s fokusom na edukaciji mlađih naraštaja, a s ciljem da to konačno bude dostojanstveno i na niovu kakvom treba biti i kakvi smo bili 92. i ostalih ratnih godina.

I u drugim dijelovima naše domovine najavljuju dostojanstveno obilježavanje Dana Armije Bosne i Hercegovine.

Svim pripadnicima časne Armije Republike Bosne i Hercegovine upućujemo zahvalu za njihov doprinos u odbrani naše zemlje – ponosne Bosne i Hercegovine!

Dokumentarac ‘Otpor Bosne čuo se do neba‘…

(MiruhBosne)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s