Kolektivna dženaza u Vlasenici: Ukopano 14 žrtava, samo dvije identifikovane

Na mezarju Rakita od jučer se nalazi 357 mezara, a mnogi Vlaseničani su ukopani u Mezarjima u Zaklopači, Cerskoj i mezarima širom Vlasenice. Tokom agresije, etničkog čišćenja i genocida na području opštine Vlasenica ubijeno je 2.600 vlaseničkih Bošnjaka. Porodice još uvijek tragaju za nekoliko stotina ubijenih.

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je uz prisustvo više od 1. 500 članova porodica ubijenih i preživjelih Vlaseničana i Podrinjaca te predstavnika Islamske zajednice i domaće vlasti klanjana 13. dženaza za 14 žrtava ubijenih tokom 1992 godine.

Žrtve su eshumirane u proteklim godinama  uglavnom iz masovnih grobnica Ogradice i Pelemiš a identifikovane su u Komemorativnom centru u Tuzli.

Na današnjoj dženazi  ukopane su samo dvije identifikovane žrtva a radi se o 70 – godišnjoj  Zejni Čamdžić i 30 godina mlađem Muji Fariću, dok je preostalih 12 žrtava ukopano pod oznakom NN.

Dakle, radi se o žrtvama koje nisu još identifikovane jer najvjerovatnije niko od bližih srodnika nije dao DNK uzorak.

Današnju dženazu je predvodio Vahid ef. Fazlović,  muftija tuzlanski koji je kazao da je još uvijek mali broj idetifikovanih Vlaseničana u odnosu na broj ubijenih tokom 1992 godine.

On je u svom obraćanju ukazao na probleme sa kojima se susreću povratnici u Vlasenici a koji se još uvijek uznemiravaju i kojim se još uvijek prijeti.

Pozvao je sve nivoe vlasti da spriječe i zaustave napade na povratnike u Vlasenicu ali i drugim mjestima u Podrinju.

Nakon klanjanja dženaze tabuti su na rukama preživjelih Vlaseničana i drugih građana odneseni do kabura gdje su ukopani.

Prije dženaze nekoliko delegacija je položilo vijence uime Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.  Vijenac je položio njegov savjetnik Dževad Mahmutović i državni ministar Adil Osmanović.

Na mezarju Rakita od jučer se nalazi 357 mezara, a mnogi Vlaseničani su ukopani u Mezarjima u Zaklopači, Cerskoj i mezarima širom Vlasenice.

Tokom agresije, etničkog čišćenja i genocida na području opštine Vlasenica ubijeno je 2.600 vlaseničkih Bošnjaka.

Porodice još uvijek tragaju za nekoliko stotina ubijenih.

Izvor: Faktor.ba

One thought on “Kolektivna dženaza u Vlasenici: Ukopano 14 žrtava, samo dvije identifikovane

  1. Ono sto su zvijeri radilo ne cini covjek! Moramo ovo pamtiti, i stalno biti oprezni. Zvijer se brzo opet pojavi. Nas narod brzo sve zaboravlja. Ovo se ponavlja nama vec deseti put.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s