Otvorena obnovljena Careva džamija u Nevesinju

Džamija je sagrađena između 1481. i 1512. godine

Obnovljena Careva džamija u Nevesinju, koja je srušena 1992. godine, svečano je otvorena u nedjelju uz prisustvo brojnih predstavnika javnog i vjerskog života Bosne i Hercegovine.

U znak trajnog sjećanja na svečano otvorenje Careve džamije za doprinos među civilizacijskom razumijevanju i saradnji potpredsjednik Sabora IZ-e u BiH i predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac uručio je prigodne zahvalnice porodicama donatora dok je mostarski muftija Salem ef. Dedović istu tu zahvalnicu, umjetnički rad slikara Avdije Ćorića sa motivima Careve džamije uručio vladiki Grigoriju.

Pred svečano otvorenje nakon podne namaza u džamiji je proučen tradicionalni mevlud i šerif,  proučena hatma dova pred duše svih muslimana Nevesinja koji su preselili na bolji svijet. A sjećanja na minula vremena, na džematlije i na imame Careve džamije sa prisutnima je podjeli Šefko ef. Tinjak.

Posigurno možemo kazati da nijedan događaj iza rata nije privukao tako veliki broj muslimana u Nevesinje, poput svečanog otvorenja obnovljene Careve džamije u središtu nevesinjske čaršije u kojoj je nakon 24 godine, odnosno 8 780 dana ponovo proučen ezan i klanjan namaz u džematu.

Careva džamija je najstariji i najprostraniji islamski sakralni objekat koji je za turske uprave podignut na području Hercegovine. Izgrađena je na ime sultana Bajazida, prije 1512. godine.

Mjesto i ostaci graditeljske cjeline Careve džamije 2005.godine proglašeni su nacionalnim spomenikom BiH. Zajedno sa Hadžijskom sofom i objektom gasulhane, minirana je i u potpunosti srušena 1992. godine.

 

(islamskazajednica.ba/mb/agencije)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s