Ilidža donijela važnu odluku: Klađenje ili sendvič?

n_1

 

Općinsko vijeće Ilidže ovih je dana donijelo odluku o zabrani rada kladionica u blizini škola i vjerskih objekata. Ovim će kladionice biti uklonjene iz užeg centra Ilidže, čiji vijećnici zapravo samo slijede zakonske propise koji kažu da kladionice moraju biti udaljene barem 100 metara od škola i vjerskih objekata.

Stoga bi primjer Ilidže trebale slijediti i druge općine, sve kako bi se spriječila vrlo štetna pojava da u kladionicama imamo sve više učenika, i bez obzira na zakonsku zabranu klađenja mlađima od 18 godina, koji novac umjesto za sendvič radije potroše na klađenje. Osim toga, samo izmještanje kladionica iz centralnih gradskih zona, odnosno njihovo uklanjanje s udarnih mjesta u općinama i gradovima, trebalo bi dovesti i do smanjenja ovisnosti o klađenju u našem društvu.

Odnosno, one ne bi trebale biti percipirane kao nešto bitno, budući da se u sadašnjoj situaciji takav utisak sam po sebi nameće, jer su smještene na svim udarnim mjestima i na svakom koraku.

Sve je više onih koji prepoznaju štetnost kladionica po naše društvo, te se već pojavljuju inicijative da se povećaju takse za kladionice i kockarnice. Jedan od zagovornika takve inicijative je i ilidžanski vijećnik Nermin Muzur koji smatra da se na ovaj način može napraviti veći pritisak na ovu djelatnost, kad već ne može biti zabranjena. Usvajanjem ove inicijative kladionicama bi bili povećani rashodi, a to bi u javne budžete donosilo značajan prihod.

U pojedinim sarajevskim naseljima može se primijetiti kako su kladionice već počele zauzimati druge poslovne prostore, koji su na propisnoj udaljenosti od škola i vjerskih objekata, vjerovatno jer vlasnici očekuju da bi primjer Ilidže uskoro mogle početi slijediti i druge općine. No, dotad rade i na starim i na novim lokacijama.

Poznato je da je snaženju kladionica i mogućnostima njihovih vlasnika da zakupljuju poslovne prostore na udarnim mjestima u gradovima uveliko doprinijela i činjenica da su svih ovih godina koliko posluju izuzete iz sistema plaćanja PDV-a, što je apsurdno. Na taj način vlasnici kladionica na svoje velike prihode i promet uplaćuju mizerne iznose na ime poreza. Inicijativa federalnog zastupnika Amira Zukića (SDA) da rad kladionica konačno operezuje prema realnim stopama nedavno nije dobila podršku u Parlamentu i to na dobar način pokazuje čiji interesi su pojedinim političarima, naročito onima iz HDZ-a, preči.

Šta tek reći za jedan od najvećih apsurda: građani plaćaju PDV na hljeb i mlijeko, ali kladionice ne moraju čak ni onda kada njihovoj djeci uzmu pare koje su od roditelja dobili za sendvič.

Piše: Nedžad JAMAKOVIĆ, Faktor.ba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s