Otkriveno spomen-obilježje: Sjećanje na bitke vođene 2. maja 1992. godine

Otkriveno je spomen-obilježje u znak sjećanja na bitke vođene 2. maja 1992. godine kod mosta Skenderija na kojem se nalazi bista Vladimira Perića Valtera. Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i puštanjem golubova odata je počast stradalim braniocima.

Kako je istakao načelnik Općine Centar Dževad Bećirević ovo je važan dan, kada se sjećamo presudnih bitki koje su se odigrale 2. maja 1992. godine, piše Faktor.ba.

-Na ovom mjestu dogodila se presudna bitka za Bosnu i Hercegovinu i grad Sarajevo, za Predsjedništvo i sve druge institucije na području naše općine – kazao je načelnik Bećirević, te dodao da bi na ovom mjestu trebalo biti centralno spomen-obilježje za grad Sarajevo i državu.

Otkrivanju spomen-obilježja prisustvovala je majka Admera Sakića – Džemice, Ferida, koja je tog 2. maja izgubila sina.

otkrivanje-spomen-obiljezja-drugi-maj-opcina-centar-04052016-mz-8

-Imao je 23 godine, jedan mjesec i jedan dan. Čudim se da sam ja doživjela ovaj dan. A drago mi je da se na ovaj način sjećamo mog sina, ali i svih drugih koji su dali svoje živote – kazala je Ferida Sakić.

Ova majka prisjetila se kako je njen sin osam mjeseci ranije svakodnevno gledao film Valter brani Sarajevo, te da je na njeno pitanje zašto stalno gleda taj film odgovorio da će on biti Valter.

Povodom obilježavanja Dana Općine Centar delegacija Općine Centar položila je cvijeće na šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika i Vrhovnog komandanta Armije R BiH Alije Izetbegovića. Potom su cvijeće položili na spomen-obilježje „Vječna vatra“, te na spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992–1995. godine.

(mb)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s