Stari Grad: Do kraja ljeta ukidaju se kladionice na Baščaršiji

– U odluci koja je usvojena, rok za zatvaranje svih kladionica je šest mjeseci, tako da ih više neće biti do kraja augusta.

Da kladionice, pored toga što duguju ogromne svote novca državi, negativno utječu na građane, posebno djecu i mlade, konačno su shvatili predstavnici lokalne vlasti.

Tako su općinska Vijeća Stari Grad i Ilidža usvojila odluke o njihovom ukidanju. Veliki broj kladionica u naredni mjesec na Ilidži će se zatvoriti, a srce grada Baščaršija će bez kladionica ostati krajem ljeta.

Zatvaranje očekuje i Premijer, najprometnije kladionice u starom Gradu, koja se nalazi malo iznad Sebilja, i Sport plus u Saračima.

– U odluci koja je usvojena, rok za zatvaranje svih kladionica je šest mjeseci, tako da ih više neće biti do kraja augusta. Ne mogu se one zatvoriti preko noći. Uglavnom se radi o privatnim prostorima, pa im je potrebno i vremena da izdaju prostor za novu djelatnost – kazao je za Faktor načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Načelnik ističe da se dozvole za ovakve djelatnosti neće izdavati za cijelo područje Baščaršije.

– Nisu određene pojedine ulice, već smo odlučili da na čitavom području koje je obuhvaćeno Regulacionim urbanističkim planom „Baščaršija“ zabranimo kladionice, to je i malo prošireno u odnosu na uže starogradsko jezgro – govori Hadžibajrić.

Dodaje da je ovo najbolje rješenje kako bi se stalo u kraj kladionicama, jer se nikome ne isplati otvarati kladionice tamo gdje nema prometa i ljudi.

– Kladionice treba izmaknuti od historijskog i kulturnog centra Sarajeva, škola, vjerskih objekata. Međutim ne možete ih u potpunosti zabraniti ljudima. Ipak je ta potreba za klađenjem u ljudskim glavama. Često viđam ljude koji izlaze iz džamije i odu pravo u kladionicu – tvrdi Hadžibajrić.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s