Ministar MUP-a RS-a: Dragan Lukač naredio odvođenje vojnika koji je potom ubijen na svirep i brutalan način

Na YouTube je postavljen video koji prikazuje zarobljavanje vojnika Armije Bosne i Hercegovine u okolini Bihaća.

Na snimku se vidi i Dragan Lukač, sadašnji ministar unutrašnjih poslova RS-a, koji je tada bio komandant Banjalučkog odreda Specijalne brigade “policije RS”.

Srpski vojnici maltretiraju zarobljenog vojnika, za koga je utvrđeno da je Nedžad Dizdarević. Njega su tjerali da nosi fes, a nakon nekoliko postavljenih pitanja Lukač je naredio: “Hajde vodi ga”, vidljivo je na snimku.

Nedžad Dizdarević je kasnije zaklan bajonetom, a taj zločin je pred sudom Bosne i Hercegovine priznao Pavle Gajić iz Ključa.

Sud BiH je osudio Pavla Gajića na sedam godina zatvora zbog ubistva zarobljenog pripadnika Armije BiH (ABiH) na području Bihaća. Presudu je Sud Bosne i Hercegovine izrekao u junu 2011. godine, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Gajić postigao s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.

Gajić je priznao da je kao pripadnik Izviđačko-diverzantskog odreda “Orlovi Grmeča”  takozvane Vojske Republike Srpske (VRS) u novembru 1994. godine u naselju Sokolac (općina Bihać) bajonetom usmrtio zarobljenog pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je Gajiću izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina jer je ubistvo počinjeno na “svirep i brutalan način”.

– Videodokumentacija i iskazi svjedoka potvrđuju da je 24. novembra 1994. godine optuženi Pavle Gajić usmrtio zarobljenog pripadnika Petog korpusa ABiH Nedžada Dizdarevića provlačeći nož-bajonet preko njegovog grla. Sud je utvrdio da je ubistvo počinjeno s direktnim umišljajem, nad vidno uplašenim ratnim zarobljenikom – rekla je Jesenković, javio je BIRN.

(mb/faktor.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s