Sarajevo: Proslava Đurđevdana na Gorici uz pjesmu, janje i jorgovan

Pjesma danas odjekuje Goricom, sarajevskim naseljem gdje deseci romskih porodica proslavljaju svoj najveći praznik Đurđevdan.

Posebno je veselo u porodici Kasima Zahirovića gdje ni kišni pljusak nije uspio pokvariti raspoloženje. Ekipa AA zatekla ga je ispred kuće gdje je upravo završeno pečenje janjeta. Ističe kako je to tradicija koju održava godinama sa suprugom i svoje dvoje djece.

Pripreme za Đurđevdan, kako tvrdi, počinju danima ranije kada se cijela kuća rasprema, a pripremaju se slatkiši za goste.

– Fino smo dočekali praznik, u krugu familije, porodice, prijatelja i komšija. Ujutro se ustane na uranak, na omahu, bere se cvijeće, komšije donose jaja, ono se stavi u posudu sa cvjetnom vodom i tom vodom se djeca i porodica umivaju. Cvijeće se postavi na vratima, ujutro se loži vatra i jedan skroman, jedan malo bolji ručak se napravi, sve u okvirumogućnosti – rekao je Zahirović, prenosi Anadolu Agency.

Malo dalje od Zahirovića najstarijem članu porodice Sejdić, Robertu Sejdiću pristigla je cijela familija od kojih neki i iz Švedske. Porodično okupljanje na Đurđevdan, kako kaže, je tradicija koju njeguje.

Njegova kuća, prozorska okna i vrata, kao i kuća njegovih komšija, ukrašena su cvijećem i jorgovanom. Dok žene pripremaju trpezu uz pjesmu i smijeh, oni najmlađi se igraju.

– Kao i svake godine, dan prije idemo na izvor na vodu, stavljamo cvijeće, crveno jaje, svi se umivamo ujutru. Kasnije se janje peče, roštilj, dolazi kompletna porodica, muzika, porodica, prijatelji. Pravimo jele i roštilj uvijek – rekao je Sejdić dodajući da je Đurđevdan, Hidrelez ili Praznik buđenja proljeća najveći romski praznik.

Atmosferu na Gorici danas su dodatno uljepšali i trubači zbog kojih se u naselju zaigralo i na ulici. Poznata pjesma “Đurđevdan” odjekivala je naseljem, a nije izostalo ni tradiconalno bosansko kolo.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s