Pirići kod Bratunca: Šehidski nišan kao trajna opomena na žrtve agresije (Video)

“Entitet nije država, gdje je došao srpski vojnik bio je genocid”.

Na prigodan način, u prisustvu velikog broja građana Podrinja, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Vlade Federacije BiH i Tuzlanskog kantona u povratničkom naselju Pirići kod Bratunca obilježena je godišnjica od formiranja čete koja je branila ovaj dio BiH od agresije. Također, ovim povodom otkriveno je i spomen obilježje “Šehidski nišan”, kao trajni podsjetnik na sve one koji su dali svoj život u odbrani ovog kraja od velikosrpskog agresora.

Prisutnima su se obratili brojni gosti među kojima potpredsjednik manjeg bh. eniteta Ramiz Salkić, premijer Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić, federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević, ministar Fahrudin Skopljak, predsjednik Skupštine TK Senad Alić, a u ime domaćina na skupu su govorili predsjednik RVI Bratunca te prvi komandir ove čete Fahrudin Hasanović – Beli, koji je govorio o ratnom putu ove čete i uslovima u kojima je ona formirana.

– Ova četa je bila sastavljena od rudara, radnika, poljoprivrednika, seljaka, običnih ljudi, bez ijednog oficira i branili smo se lovačkim puškama, pravljenim pištoljima i alatima. Upravo na današnji dan pale su i naše prve žrtve, naša sestra Alija Begzadić i naš brat Husein Ahmetović, a toga dana sam i ja teško ranjen. Ono što želim reći je podatak koji treba da se zna, a to je da su nam više zla nanijeli iz susjedne Srbije, a Drina je tek nekih 500 metara odavde, nego domaći četnici – istakao je između ostalog prvi komandir čete u Pirićima Fahrudin Hasanović.

Za ovu priliku proučen je i Tevhid za sve šehide čija 194 imena uklesana u spomen obilježje svjedoče kakve su sve zločine činili agresori na ovim prostorima, ali i opominju da se nikada i nikome ovako zlo više ne ponovi.

Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH: “Entitet nije država, gdje je došao srpski vojnik bio je genocid”.

Inače, u selu Pirići danas u teškim uslovima žive malobrojne porodice. Prije agresije ovo mjesto je naseljavalo ukupno 75 porodica.

 

Izvor: tuzlarije.net  

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s