Na današnji dan Republika Bosna i Hercegovina primljena u UN

Na današnji dan, 22. maja 1992. godine, Republika Bosna i Hercegovina primljena je u Ujedinjene nacije (UN).
 
Za vrijeme svog 24 godišnjeg članstva u UN-u, Bosna i Hercegovina je izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, u periodu 2010–2012.

 

Povodom 24.godišnjice prijema Bosne i Hercegovine u članstvo Ujedinjenih nacija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je čestitku građanima Bosne i Hercegovine.

– Na današnji dan prije 24 godina, Generalna skuština Ujedinjenih nacija je jednoglasno primila BiH u svoje članstvo. Ovim događajem, Bosna i Hercegovina je dobila međunarodni legitimitet, a 22.maja je postao jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine – istakao je Zvizdić.

Dvadesetčetiri godine kasnije, Bosna i Hercegovina je stabilizirala mir, uspostavila dobru regionalnu saradnju sa susjedima, aktivno radi na reformskim procesima i  danas je pred vratima članstva u Evropskoj uniji i NATO savezu.

– Čestitam vam ovaj značajan datum i pozivam vas da nastavimo graditi modernu demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će vladati evropske vrijednosti – piše u čestitki koju je predsjedavajući Zvizdić uputio  građanima Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s