Boljuni – Nekropola imućnih starosjedilaca i radovi vrsnih klesara srednjeg vijeka

Na putu od Stoca prema Neumu, prateći tragove ilirskih gromila, krivudavim putem kroz aleju mirisnih makija, stižemo do nekropole Boljuni. Ova nekropola važi za jednu od najbrojnijih po broju stećaka a po brojnosti natpisa na stećcima, kojih je 20, do sada i najbrojniju u Bosni i Hercegovini.

Stećci su mahom ukrašeni povijenom lozicom predstavljenom kao trolist i karakterističnim štitovima sa otvorima za koplje nalik na one antičke sa utaknutim mačem. Na par mjesta naziru se rozete, polumjeseci, scene lova, turniri, muška i ženska kola kao, ljiljani a posebno je interesantan i zmaj koji se pojavljuje na jednom stećku. Između ostalih se ističe pet stećaka koji su ukrašeni sa svih vidljivih površina a kuriozitet čini stećak s velikim križem pod kojim je pokopan veliki Vlatko Vuković Kosača.

Iako je nekropola vidno obrasla vegetacijom uspjeli smo, uz oprez od prijetnje poznatih hercegovačkih gmizavaca, da je obiđemo i i doživimo u njenom punom kapacitetu. Prije polaska dalje ka jugu, osim u srcima, ponijeli smo ukus Boljuna i posjetom obližnjem stablu trešnje koje je bilo u svom punom rodu.BOLJUNIboljuni2

Izvor: Udruženje građana Bosona

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s