Godišnjica Fojničke ahdname: Jedan od najstarijih dokumenata o ljudskim pravima u historiji

Danas je 553. godine od izdavanja Ahdname sultana Mehmeda II Fatiha, koju je po osvajanju Bosne 28. maja 1463. izdao u taboru Milodraž kod Fojnice. Čuvena Ahdnama smatra se jednim od najstarijih dokumenata o ljudskim pravima u historiji.


Ugledni historičar prof. dr. Enver Imamović kaže da je Ahdnama po širini svoje poruke značajna ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za Evropu i cijeli svijet.

– To je prvi poznati dokument u historiji u kojem je jedan vladar kao predstavnik svoje vjere, u ovom slučaju islama, katolicima dao jamstva za život, slobodu vjeroispovijesti i svih oblika vjerskog djelovanja na području današnje BiH. Ovaj dokument je značajan zato što su tek u prošlom stoljeću Ujedinjeni narodi donijeli Deklaraciju o vjerskoj toleranciji. Dakle, takav dokument je sultan Fatih donio skoro pola milenija prije UN-a! Zahvaljujući njemu, kršćanstvo je opstalo kroz čitav vihor turske prisutnosti na ovim prostorima – naveo je Imamović ranije prilom medijskih istupa.

Navodi da je izdavanju Ahdname prethodio čuveni govor velikog fra Anđela Zvizdovića, u kojem je ovaj od sultana Fatiha zatražio garanciju života i slobodu ispovijedanja vjere za katolike, obećavši mu pri tome da će imati poštovanje kao bosanski kraljevi. U znak poštovanja, sultan Fatih uzeo je svoj plašt i ogrnuo fra Anđela.

Taj plašt se i danas nalazi u zbirci Franjevačkog samostana u Fojnici.

– Svi dokumenti govore da je Ahdnama maksimalno poštivana- zaključuje Imamović.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s