Avdo Halilović: Uspješan izumitelj koji svoje ideje želi realizovati u domovini (Video)

Avdo Halilović za svoj izum osvojio je prestižnu medalju. Uspjeh je postigao sam uz podršku porodice. Sada mu je neophodna pomoć da ideju realizuje kao bh. brend, umjesto da je proda u inostranstvu.

Putujući autobusom, vozom, avionom – većina osim udobnosti ne razmišlja mnogo o tome ko je prije nas bio na istom sjedištu i o higijenskim uvjetima.

U konkurenciji više od 100 inovatora u Velikoj Britaniji – za inovaciju koja rješava ovaj problem – drugo mjesto osvojio je student Američkog univerziteta u BiH Avdo Halilović. Ideja je jednostavna i zdravstveno opravdana.

“Došao sam na ideju da napravim podmetač za glavu koji će biti za jednokratnu upotrebu, sterilan u autobusu, vozu, avionu, u svim sredstvima javnog prijevoza”, pojašnjava Avdo i dodaje da podmetač možemo koristiti i u kinu, pozorištu, čekaonici, te na taj način spriječiti kontakt s površinom sa koje prijeti neka zaraza.

Za proizvodnju jednokratnih higijenskih podmetača zainteresovali su se u Engleskoj, ali pod jednim uvjetom. “Ponudili su mi finansijsku podršku godinu dana, ali da proizvod nosi oznaku ‘made in UK’. Ponudu sam odbio, bio sam pun elana. Želim da to bude bh. brend prepoznatljiv u svijetu”, navodi Avdo.

Osim podrške porodice, za realizaciju ove ideje u BiH nije bilo sluha, iako bi profit od uloženih 300.000 maraka u proizvodnu liniju iznosio četiri miliona maraka.

S drugom inovacijom Avdo je imao više sreće. Funkcionalan držač za dren, infuziju i kateter, koji će pacijentima olakšati kretanje na tržištu pojavit će se za mjesec dana.

Stjecanjem novih znanja, istraživanjem i suočavanjem s izazovima, rađaju se inovativne ideje. Avdo nije jedini student Američkog univerziteta u BiH čija ideja ima proizvodni potencijal.

“Oni rade kroz projekte na univerzitetu. Kada im na um padne inovativna ideja, dođe do poslovnog plana, mi im pomognemo u tzv. inkubacionom prostoru dajući smjernice”, kaže direktor Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić.

Nakon završenog studija, studenti ove visokoškolske ustanove nastavljaju usavršavanje u inostranstvu i postižu zavidne rezultate.

Za 20 godina bh. inovatori osvojili su više od 1.300 priznanja što je u prosjeku po jedno svake sedmice. Na takmičenja su u tom periodu, uglavnom, odlazili u svom trošku predstavljajući Bosnu i Hercegovinu. S idejama i tehnološkim rješenjima ne oskudijevamo, ali od njih sve više koristi imaju inostrane privrede.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s