Intenziviranje ekonomske saradnje – Bosanske firme gradit će energetsku mrežu i hidroelektranu u Indoneziji

Indonezija planira realizaciju značajnih razvojnih projekata, kao što su osiguranje električne energije za našu regiju Sumatra, a na realizaciji ovog i drugih projekata bit će angažovane bh. kompanije, najavila je u izjavi za “Avaz” ambasadorica Indonezije u Bosni i Hercegovini Amelija Ahmad Jani (Amelia Achmad Yani).

Infrastrukturni projekti

Pojasnila je da se, između ostalog, radi o projektu u okviru kojeg će biti izgrađena električna mreža u dužini oko 1.000 kilometara, te da će najvjerovatnije u istoj regiji biti izgrađena i hidroelektrana za koju će, također, biti angažovani bosanskohercegovački stručnjaci.

– Također, razmišljamo i o mogućnosti izgradnje solarnih elektrana, ali to još nije sigurno. U oktobru predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović posjetit će Indoneziju i u okviru te posjete bit će potpisan i zvanični dogovor, jer je trenutno potpisan tek sporazum o razumijevanju između Bosne i Hercegovine i Indonezije. Sve navedene projekte trebale bi raditi bosanskohercegovačke državne kompanije – naglasila je Jani.

Jani je dodala da je prije mjesec Vlada Republike Indonezije ukinula vize za građane Bosne i Hercegovine, kao i za još 169 država svijeta.

– Na taj način željeli smo ukloniti sve restrikcije koje su postojale za razvoj uzajamnih odnosa Bosne i Hercegovine i Indonezije. Užurbano radimo na poboljšanju ekonomskih odnosa, pa je naš predsjednik imenovao specijalnog izaslanika koji je prisustvovao i 7. Sarajevo biznis forumu – kazala je Jani.

AMELIA ACHMAD YANI: Kompanije iz BiH gradit će energetsku mrežu i hidroelektranu u Indoneziji

Stručan kadar

Mišljenja je da BiH ima dobar i stručan tehnološki kadar koji nedostaje Indoneziji.

– Upravo iz tog razloga Indonezija i Bosna i Hercegovina će uskoro imati značajnu razmjenu, naročito kad je riječ o energetici i hidroenergetici. Namjeravamo i da kupujemo kafu i mlijeko iz Bosne i Hercegovine, jer smo zadovoljni kvalitetom. Ono što je posebno značajno za nas jeste da BiH ima razvijenu namjensku industriju te je Indonezija zainteresovana za kupovinu naoružanja iz Bosne i Hercegovine. Mi imamo veliku vojsku sa značajnim potrebama – najavila je Jani.

Indonezija ima značajne kapacitete

– Indonezija i Jugoslavija imale su veoma dobre odnose i jaku duhovnu vezu. Nakon rata u Jugoslaviji ti odnosi su zamrznuti, a Indonezija je zapala u veoma duboku ekonomsku krizu pa nije bila u mogućnosti da pomogne razvoju Bosne i Hercegovine. Indonezija danas pod novim rukovodstvom je sasvim drugačija država, koja ima značajne kapacitete. Naša ekonomija se nakon krize značajno oporovila i bilježimo rast od 5,4 posto na godišnjem nivou, a cilj nam je da dostignemo rast od sedam posto – zaključila je Jani.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s