Memorijalni centar Gornja Kalesija: Klanjana dženaza za 28 ubijenih Zvorničana

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Gornja Kalesija do danas je ukopano 777 tijela, a još oko 400 tijela ukopano je, voljom članova porodica, u porodičnim mezarjima u okolini Zvornika. Više od 2.005 civila Zvornika ubijeno je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Gornja Kalesija klanjana je 18. kolektivna dženaza i obavljen ukop 28 pronađenih tijela ubijenih civila Zvornika. Posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Crni Vrh, Kazanbašča i Ramin Grob.

Identifikovano je osam tijela a 20 je ukopano pod oznakom N.N. Identifikovani su: Omerović Ohran, Osmanović Hašim, Nuhanović Ziba, Ahmetović Mehmedalija, Mujanović Mehmed, Bećirović Rahman, Fejzić Sead, Smajić Hasan.

Iz Udruženja porodica ubijenih, nestalih i zarobljenih lica općine Zvornik istaknuto je da su neidentifikovana tijela pronađena zajedno sa identifikovanim, ali još uvijek se njihove DNK nisu poklopile sa uzorcima DNK od srodnika koji su dali uzorke krvi za identifikaciju.

Dženazu namaz je predvodio Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, a podne namaz Vahid Efendija Fazlović muftija tuzlanski.

Dženazi su prisustvovali državni ministar Adil Osmanovic, federalni ministar Edin Ramić, potpredsjednik RS-a  Ramiz Salkić, Dževad Mahmutović savjetnik Bakira Izetbegovića bošnjačkog člana predsjedništva, Ćamil Duraković načelnik Srebrenice, poslanici u Narodnoj skupštini, ratni komandanti, te mnoge druge ličnosti.

– Na današnji dan zločinci su prije 24 godine, iz naših sela, u okolini Sapne, odveli 685 naših sinova, očeva, braće… I sve ih nakon logora i stravičnih mučenja ubili. Još uvijek tragamo za njihovim kostima. Zločinci moraju znati da mi nikada nećemo prestati tragati i da ćemo ih pronaći i u mišijoj rupi. Jer, mi smo danas organizovan narod, narod koji ima svoju državu, svoje institucije, svoju Islamsku zajednicu, svoje intelektualce, svog radnika i seljaka, svoju moćnu dijasporu. I mi ćemo sve staviti u funkciju kao nikada prije, kako bismo našli zločince –  između ostalog kazale su u obraćanju porodice žrtava na šehidskom mezarju Gornja Kalesija.

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Gornja Kalesija do danas je ukopano 777 tijela, a još oko 400 tijela ukopano je, voljom članova porodica, u porodičnim mezarjima u okolini Zvornika. Više od 2.005 civila Zvornika ubijeno je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Faktor.ba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s