Dan kada je izvojevana pobjeda na Žuči

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i centralnom manifestacijom održanom na Golom brdu na Žuči večeras je obilježen Dan odbrane Općine Novi Grad i 24. godišnjica bitke za brdo Žuč.

U znak sjećanja na herojski put kojim su hodili hrabri vitezovi Armije RBiH, upriličen je prigodan kulturno – umjetnički program, kao i zajednički iftar za postače.

Priznanja

Dan kada je izvojevana pobjeda na Žuči prvi put se ove godine obilježava na Golom brdu, na lokalitetu gdje će se graditi Memorijalni kompleks Žuč, a za potrebe njegove izgradnje Općina Novi Grad u proteklom je periodu otkupila 85 dunuma zemlje.

– Velike i značajne bitke izvojevane su na brdu Žuč. Jedna od prvih pobjeda Armije RBiH na sarajevskom ratištu u ratu je bila 8. juna i ona je u psihološkom smislu značila mnogo. Pokazala je i razuvjerila mnoge koji su mislili da se ne možemo boriti protiv agresora i snage koju on ima. Pobjedom 8. juna borci su pokazali da to možemo, rekao je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Na manifestaciji su uručena najveća općinska priznanja pojedinačna i kolektivna Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad. Tako je Zlatna plaketa dodijeljena Esadu Čelji, komandantu Patriotske lige na području MZ Briješće. Zlatna plaketa dodijeljena je i posthumno Osmanu Lunji, a kolektivna Zlatna plaketa 101. motorizovanoj brigadi za izuzetne zasluge u odbrani općine i BiH.

Dva dijela

Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i BiH u proteklom ratu. Tog dana osujećena je namjera agresora da Sarajevo podijeli na dva dijela. Na ovaj dan, 8. juna 1992, u akciji jedinica TO BiH s tri sarajevske općine, Novog Grada, Novog Sarajeva i Vogošće, oslobođeno je brdo Orlić, te plato na Žuči, piše Oslobođenje.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s