Bosna – Ilirska i gotska komponenta dominantnije od slavenske

„Goti u Bosni: da li su i koliko Goti preci Bošnjaka?“ bila je tema tribine koju je organizirao Forum bošnjačkih intelektualaca a uvodničari su bili prof.dr. Bisera Suljić- Boškailo i prof.dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Svjetskog kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Historijska i DNK istraživanja ukazuju da su ilirska i gotska komponenta u Bosni prisutniji nego slavenska, a i struktura ljudi u Bosni, pogotovu onih koji imaju plave oči, kosu, nježnu bijelu put. Također i stećci imaju sličnosti s gotskim spomenicima kulture koji su ostali iza njih, kao i njihova Biblija, koju je preveo Vulfila.

Suljić-Boškailo je istakla da dugogodišnja istraživanja Gota i Bošnjaka, pokazuju da su dobri Goti, Vizgoti, preci dobrih Bošnjana, koliko su bosanski bogumili gotski arijani, te koliko je Vulfilina gotsko-biblijska azbuka iz IV vijeka slična, ili pak podudarna sa starim bosanskim pismom – bosančicom, odnosno s ilirsko-mesafijskim pismom. Stoga, tvrdi ona, da je bosančica najstarije pismo na Balkanu.

– Goti su veoma bitan element naših gena, ali idem teorijom prof. Damira Marjanovića koji kaže da na osnovu DNK na bosanskim prostorima, više od 50 posto stanovništva nosi korijene stare 20 do 30 hiljada godina. Još od ledenog doba – kaže Suljić-Boškailo i dodaje da su Slaveni došli puno kasnije od Ilira i Gota.

Tema je zanimljiva, kaže Kurtćehajić, s obzirom na to da su na ovaj prostor Slaveni došli u 6. i 7. stoljeću i da su apsorbovali domaću komponentu i da je porijeklo na prostorima zemalja bivše Jugoslavije slavenizirano.

Međutim, dodaje Kurtćehajić, nova naučna istraživanja pokazuju da stvari u Bosni ne stoje tako, a Igenea je dala analizu genetske komponente na prostoru svih zemalja bivše Jugoslavije, pa i BiH.

– U Bosni je 40 posto dominantna ilirska, starosjedilačka, komponenta, onda je gotska s 20 posto, a tek nakon toga je keltska i slavenska, tako da se u Bosni ovaj prostor mogao zvati i Ilirija, a Suljić- Boškailo ukazuje na gotsku komponentu, koja je prisutnija u BiH, a Goti su bili Germani – kazao je Kurtćehajić.

 (agencije/mb)

One thought on “Bosna – Ilirska i gotska komponenta dominantnije od slavenske

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s