Rafting na Tari bez prelaska u Crnu Goru

Mehanizacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine probija se kroz kanjon Tare, krčeći šumu i šikaru za novi put koji će omogućiti rafting bez prelaska u Crnu Goru, piše biznis.ba.

Put bosanskom stranom najvećeg kanjona u Evropi biće dug 18,5 kilometara, a koštaće milion i po maraka. Zajedno ga prave opština Foča i Ministarstvo odbrane BiH, a pomoć je obećala i Vlada RS.

“Ovo je prva faza ovoga puta koji će se graditi i naredne godine. Mislimo da je ovo jedino rješenje za održivi turizam na rijeci Tari”, kaže Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

“Mi smo presrećni i prezadovoljni, svima je poznato koliko imamo problema na granici sa crnogorskim inspekcijama, što je uveliko narušilo imidž svih raftera”, rekao je Miroslav Davidović, predsjednik Udruženja raftera opštine Foča.

Komercijalnim raftingom u Foči se bavi dvadesetak kampova i klubova. Rafteri kažu da im sam prelazak granice nije tako veliki problem, koliko im nevolja, visokim nametima, zadaje crnogorska inspekcija.

“Oni su postavili namete pred sam početak sezone od skoro pet evra po osobi, koji su neutemeljeni zakonski, ali smo prisiljeni da ih plaćamo, jer nemamo izbora, ne možemo da prođemo”, ispričao je Miroslav Davidović, predsjednik Udruženja raftera opštine Foča.

Ovakvih problema od iduće godine ne bi trebalo biti. Osim što će omogućiti nesmetan prevoz turista do polazne tačke za rafting, novi put dobro će doći i mještanima sela na obodu kanjona koja su bila odsječena od svijeta. Rafteri najavljuju i dodatnu ponudu, safari i razgledanje kanjona kroz koji protiče „Suza Evrope“.

(mb)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s