Prvi hafiz u Bosanskoj Dubici nakon stotinu godina: Bolest mu oslabila tijelo, ali ojačala snagu volje

Nedim Botić, tridesettrogodišnji hafiz iz Bosanske Dubice, od osnovne škole borio se s teškom bolešću. Bolest mu je oslabila tijelo, ali ojačala um i snagu volje.  Fakultet je završio sa izuzetnim prosjekom, potom magistrirao, te postao hafiz Kur'ana.

– Postati hafiz Kur'ana oduvijek je bio moj san, mogu reći najveća želja i najveći uspjeh. S učenjem sam započeo na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, u sekciji hifza kod doktora Hajrudina Hodžića, a nastavio u Sarajevu kod hafiza Dževada Hrvačića – prisjeća se Nedim.

Rad s ljudima

Kaže da mu nije uvijek bilo lahko učiti, jer je nekada imao periode ljenosti, te nedostatak motivacije.

– Nekada prevlada osjećaj da je to što radim preteško za mene, pa sam više puta pravio pauze u učenju, a svaka pauza te vrati unazad. Ipak, nisam nikad odustao, već bih uvijek iznova počinjao i ponavljao – govori Nedim za Faktor.

Hafiska dova bit će mu proučena 8. jula u rodnoj Bosanskoj Dubici, a s obzirom na to da je prvi hafiz u posljednih 100 godina, to je radostan trenutak za njega i za sve Dubičance, kako u BiH tako i u dijaspori.

Kako kaže, voli raditi s ljudima, pa je većinu vremena društveno aktivan. Do sada je napisao nekoliko hiljada članaka o različitim temama, uglavnom edukativnog karaktera.

Priča kako se nosio s teškom bolešću crijeva, te mu ljekari nisu davali dobre šanse za preživljavanje.

Namaz i zikr

– Imao sam jaku želju da pobijedim bolest, da se borim i ne predajem, pa i kada su svi digli ruke od mene. Najviše mi je pomogla vjera u dragog Boga, u Njegovu milost i da me On neće napustiti.

Čovjek prolazi kroz zaista teška fizička i emocionalna stanja, u kojima svašta pomišlja, gubi nadu, paniči, i zaista ne znam kako bih to prošao bez te veze s Kur'anom, namazom i zikrom. Spominjanje dragog Boga čovjeku pomaže da se smiri, da organizuje misli u svojoj glavi i trezvenije sagleda stvari. Vidiš da tvoj problem nije nerješiv i da ima Neko Ko upravlja svim – ističe hafiz Nedim.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s