Spomenik od fildžana u centru Bostona za Srebrenicu

Dvadesetprva godišnjica genocida u Srebrenici obilježena je ovih dana širom svijeta. Bosanci i Hercegovci iz dijaspore različitim manifestacijama i performansima odali su počast srebreničkim žrtvama.

U organizaciji neprofitne organizacije New England Friends of Bosnia and Herzegovina iz Bostona, u ovom američkom gradu je 11. put zaredom umjetničkim radom “Što te nema?” obilježen dan sjećanja na najstrašniji zločin protiv čovječanosti u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.
“Što te nema?” je zamišljen kao nomadski spomenik sačinjen od fildžana kojeg su sakupile bh. porodice iz cijelog svijeta i čiji se broj stalno povećava. Na taj način simbolično prate broj posmtrnih ostataka koji su do sada identikovani i ukopani u memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice.

Spomenik se svakog 11. jula postavlja na novoj lokaciji, a svi posjetioci i prolaznici su pozvani da odaju počast ubijenima tako što redaju sakupljene fildžane na zemlju i u njih na licu mjesta sipaju tradicionalno pripremljenu bosansku kafu.

Izvor: Oslobođenje

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s