AMEL TUKA: Siguran sam da ću do Olimpijskih igara imati formu kakvu sam imao i u Pekingu

Amel Tuka, najbolji atletičar Bosne i Hercegovine, na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu osvojio je četvrto mjesto.

Bronzani sa prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Pekingu u razgovoru za Faktor kazao je da je zadovoljan rezultatom na prvenstvu u Amsterdamu.

Tri trke u četiri dana

– Biti četvrti u finalu Evropskog prvenstva je velika stvar. Moram reći da sam zadovoljan iako je naravno moglo i bolje. Svi bi bili sretniji da je došla medalja. Ipak, ni ovo nije loš rezultat, posebno zbog moje trenutne forme, jer sam dvije sedmice pred prvenstvo u razgovoru sa trenerom odlučio da nastupim u Holandiji. Zadovoljan sam jer sam opravdao dolazak. Najbitnije je da se takmičim, da ulazim u finala. Moje vrijeme u finalu bilo je 1:45:74 i to je odlično vrijeme za treću trku u četiri dana. Na dobrom sam putu da do Olimpijskih igara dođem do forme koju sam imao pred Svjetsko prvenstvo u Pekingu prošle godine – kazao je Tuka.

Veliku pažnju javnosti u našoj zemlji izazvala je i činjenica da je Tuki u pet dana izvađeno čak šest epruveta krvi zbog doping-kontrole, a na dan finala je također, i to u sedam ujutro, morao davati krv.

– Na dan finalne utrke doping-kontrolori su me probudili u sedam sati i izvadili mi krv. Nije problem u tome što su mi vadili krv, već da nakon toga nisam uspio zaspati. Pokušavao sam, ali nije išlo. Nakon ručka sam također pokušao zaspati, ali nije išlo. Ne tražim neki alibi u tome, ali pred trku sam osjećao umor i glavobolju i jednostavno nisam bio na onom nivou i nisam imao onaj osjećaj koji sam imao ranije prije trka. Falio mi je onaj moj osjećaj. Ipak, ne želim previše razmišljati o tome. Svako radi svoj posao, pa tako i oni. Moje je da treniram i da se trudim ostvariti što bolje rezultate – samouvjeren je Tuka.

U augustu su na programu ljetne Olimpijske igre, a od Amela Tuke se očekuje da u našu zemlju napokon donese prvu olimpijsku medalju. Tuka ističe da do odlaska u Brazil neće učestvovati na mitinzima i da će se u potpunosti skoncentrisati na pripreme za OI.

Bez trka do OI

– Večeras (ponedjeljak op.a.) ću doputovati u Bosnu i Hercegovinu. Ostat ću tri ili četiri dana na kratkom odmoru i onda počinju pripreme za Olimpijske igre. Odlazim u Italiju na planinu na kojoj sam se spremao i za Svjetsko prvenstvo u Pekingu. Trener je već napravio plan i program priprema po kojem ću raditi i siguran sam da ću do Olimpijskih igara imati formu kakvu sam imao i u Pekingu. Neću se takmičiti niti na jednom mitingu do početka Olimpijade. Bit će ovo specijalni treninzi, koji traju kratko, ali sa jačim intenzitetom – kazao je Tuka na kraju razgovora za Faktor.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s