Dževad Begić je imao veliko srce

Porodica, prijatelji, saborci i poznanici jučer su polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na Pofalićima obilježili 24. godišnjicu od pogibije Dževada Begića Đilde, nekadašnjeg vođe navijača FK Željezničar. Odavanjem počasti prisutni su se još jednom prisjetili, heroja i branitelja grada Sarajeva.

Pobjednik

Sve do 11. jula 1992. Đilda je bio među prvima gdje god je trebalo. Bio je među hrabrima koji su onesposobljavali ubice s brda i njihova oruđa kojima su sijali smrt po Sarajevu. Išao je u akcije iz kojih je redovno izlazio kao pobjednik. Tog kobnog 11. jula na Pofalićima, u pokušaju da pomogne ranjenoj ženi, pogođen je snajperskim hicem.

Ovog heroja sjetio se i ratni komandant Odreda Koševsko Brdo Sejo Alić. Kaže da je na današnje odavanje počasti Đildi pozvao mnoge političare, no, kao i mnogo puta do sada, niko se nije odazvao.
– Pozivi su bili upućeni svim nivoima vlasti, ali niko se nije udostojio da dođe i oda počast ovom velikom čovjeku i heroju koji je život dao za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Neustrašiv

Jer, Đilda je zaista bio čovjek velikog srca, neustrašiv ratnik koji je išao među prvima gdje god je trebalo. Bio je humanista, uvijek spreman pomoći drugima, prisjetio se Alić.

Izvor: Oslobođenje

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s