Na Velikom polju na Igmanu odata počast šehidima i poginulim borcima (Foto)

Defileom bivših pripadnika Armije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine na Velikom polju na Igmanu danas je završena dvodnevna Manifestacija ”Odbrana BiH-Igman 2016” kojom je odata počast šehidima i poginulim boracima koji su dali živote za odbranu BiH.

Tradicionalna, 16. po redu manifestacija okupila je brojne predstavnike vlasti, patriote, bivše borce i članove njihovih porodica.

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH i predsjednik Organizacionog odbora Salko Bukvarević istakao je značaj manifestacije koja okuplja bivše borce i evociraju sjećanja na one koji više nisu živi.

On je izjavio novinarima da takve i slične manifestacije je neophodno organizirati i odati počast svima koji su dali živote za odbranu BiH.

– U okviru ovogodišnje manifestacije smo imali niz aktivnosti, obišli smo mezaristane, mjesta gdje su stradali građani, održali časove historije za mlađe generacije. Time smo poslali poruku da se agresija, rat i stradanje ne smiju nikada i nikome ponoviti – naveo je federalni ministar Bukvarević.

Istakao je da se sada, kroz popravljanje zakonskih okvira, treba pobrinuti za bivše borce.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izrazio je zadovoljstvo da je manifestacija podignuta s lokalnog nivoa, te da je događaj počeo okupljati bivše borce iz cijele države i šire.

– Prije 20-ak godina na Igmanu je branjena BiH, vođena je bitka kojom je agresor htio da naša država  padne – podsjetio je Konaković.

Hiljade vjernika i bivših boraca okupilo se ranije danas u musali Ratne džamije Igman gdje je proučena šehidska dova za domovinu te klanjana džuma-namaz.

Također, danas je služena misa zadušnica poginulim katolicima, pripadnicima Armije RBiH i MUP-a RBiH i parastos pripadnicima Armije i MUP-a pravoslavne vjere.

Izvor: Agencije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s