Damir Džumhur: Neću dozvoliti uvrede na račun države iz koje dolazim

Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur obratio se javnosti u BiH povodom incidenta koji se dogodio u toku njegovog meča protiv Izraelca Dudija Sele, u prvom kolu teniskog turnira na Olimpijadi u Rio de Janeiru, prenosi Fena. 

Budući da su se desile incidentne situacije u toku meča prvog kola teniskog turnira na Olimpijskim igrama u Riju, a koje se tiču mog integriteta, želim da pojasnim nekoliko činjenica. U najavi meča na terenima navijači koji su bodrili mog protivnika Dudija Selu iz Izraela, ponašali su se bez uvažavanja pripadnosti države iz koje dolazim, nazivajući me vrlo pogrdnim imenima koja u ovom tekstu neću spominjati – navodi Džumhur u izjavi.

Objašnjava da se situacija pogoršavala kada je bio na strani terena gdje su se nalazili Selini navijači.
– U pauzama sam obavještavao sudiju šta se dešava, no on nije reagovao pravdajući se da ništa ne čuje. Situacija se dodatno pogoršala početkom drugog seta, kada je moj otac prešao na stranu na kojoj su bili izraelski navijači da im da do znanja da su prevršili svaku mjeru. U tom trenutku reagovao je i sudija, no jasno je da je njegova reakcija trebala biti mnogo ranija – objasnio je teniser.

Dodao je da neće trpiti uvrede na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi.

– Moja nacionalna, vjerska opredjeljenja su lična stvar, a za pripadnost države iz koje dolazim neću dozvoliti uvrede. To što dolazim iz male zemlje u kojoj ima muslimana nikome ne daje za pravo da me vrijeđa. Moj odgoj i karakter zasnovan je na poštovanju različitosti, ali ne dozvoljavam nikome da me po bilo kom osnovu vrijeđa. Ovim obrazloženjem želim da stavim tačku na događaj koji ne priliči osnovnom duhu olimpizma, poštovanju i uvažavanju jedni drugih – zaključio je Sarajlija.

Izvor: Agencije/mb

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s