Robert De Niro u Sarajevu, posjetio i Tunel spasa

Holivudski glumac Robert De Niro danas je stigao u glavni grad BiH, a nakon ručka u centru grada, glumac je odlučio posjetiti “Tunel spasa”. Posjetio je i Zlatište i Jevrejsko groblje te se raspitivao o ratnim dešavanjima u Sarajevu.

Interesovao ga je izgled i sama priča o sarajevskom ratnom tunelu koji je napravljen tokom opsade Sarajeva 1993. godine ispod aerodromske piste.

Ideja ‘Tunela spasa’ je nastala s obzirom da je Sarajevo bilo u potpunoj komunikacijskoj, vojnoj i ekonomskoj blokadi, pa se  od prvih dana opsade nametalo pitanje tehničkih i saobraćajnih mogućnosti otvaranja i snabdijevanja grada koji je vapio za hranom i naoružanjem.

U čast glumcu sa ‘A’ liste holivudskih zvijezda večeras će u Sarajevu biti prikazana i remasterovana verzija njegovog velikog filma “Taxi Driver”, snimljenog 1976. godine u režiji Martina Scorsesea.

De Niro će plema planu i rasporedu proći crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, a publici će se pokloniti i primiti nagradu u Ljetnom kinu, gdje će mu nagrada biti i uručena. Inače, Počasno Srce Sarajeva za životno djelo prvi put će biti dodijeljena ove godine, na 22. SFF-u.

Prilikom boravka u ‘Tunelu spasa’, slavni glumac upisao se u Knjigu za VIP goste te je napisao:

“To monumental complex tunnel of hope… amazing, more impressive then Robert De Niro…”

”Tunel spasa, fantastičan, impresivniji od Roberta De Nira”, poručio je on.

Robert De Niro, glumac, reditelj, producent  jedan od najboljih karakternih glumaca današnjice prvu značajniju filmsku ulogu dobio je  1963.  u 20. godini  kada je nastupio u u filmu Briana De Palme „Vjenčanje“ iako film nije objavljen  do 1969.

Šezdesete je proveo radeći u pozorišnim  radionicama i manjim pozorištima . U francuskom filmu “Tri sobe na Manhattanu” (1965.), nastupio je kao statist, a službeni filmski debi je ostvario u De Palminu filmu “Pozdravi” (1968.), dok je 1970. reprizirao tu ulogu u filmu “Zdravo, mama!”.

Godine 1973. započinje saradnju s Martinom Scorseseom koja donosi neke od najboljih filmova u posljednja tri decenije poput “Taksiste” (1976.), za kojeg se pripremao tako što je pribavio sve potrebne dozvole i vozio taksi po New Yorku. Uloga Travisa Bicklea mu je donijela zvjezdani status, a slavna rečenica iz filma “you talkin’ to me?” postala je popularna u žargonu. Zatim je uslijedio film “New York, New York” iz 1977. godine  za koji je učio svirati Saksofon , a za “Razjareni” bik u kom je glumio boksera Jakea LaMottu, trenirao je boks, udebljao se 25 kg i ponovno smršao da bi što uvjerljivije prikazao propadanje boksera u drugom dijelu filma. Za ulogu Jakea La Motte dobio je Oscara i Zlatni globus.

Nominacije za Oscara donijele su mu uloga Michaela Vronskyja iz “Lovca na jelene” te uloge u filmovima “Rt straha” , “Buđenja” i “Taksista” .Godine 1984. odlično je odigrao ulogu židovskog gangstera u filmu Sergia Leonea “Bilo jednom u Americi” , a uloga mladog Vita Corleonea u drugom dijelu “Kuma”, Francisa Forda Coppole donijela mu je još jednog Oscara za najbolju sporednu ulogu.

(agencije/N1/mb)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s