RIO: Amel Tuka bez finala.. šta mogu bacači kugle?

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka nije se uspio plasirati u finale utrke na 800 m na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Tuka je u drugoj polufinalnoj grupi osvojio četvrto  mjesto rezultatom jedna minuta 45,24 sekundi, a u ukupnom poretku ostvario  je 12. vrijeme u polufinalu, prenosi Fena.

Prvo mjesto u grupi zauzeo je Kenijac Alfed Kipketer s vremenom 1:44.38,drugi je bio  Amerikanac Boris Berian (1:45,87), a treći Alžirac Yassine Hathat
(1:44,81).

U finale utrke na 800 m, koje je na programu 16. augusta, plasiralo se osam atletičara, po dva prvoplasirana takmičara iz tri kvalifikacione grupe te dva atletičara po rezultatima.

Pored  Kipketera i Beriana u finale su  po plasmanima ušli Francuz Pierre-Ambroise Bosse, s najboljim vremenom u kvalifikacjama – 1:43,85,  Alžirac Taoufik Makhloufi, Kenijac David Rudisha i Amerikanac  Clayton Murphy, te po rezultatima  Poljak Marcin Lewandowski i Kenijac Ferguson Cheruiyot Rotich.

Naš najbolji atletičar nije jedini od favorita koji je ostao bez finala. U finale se nije plasirao ni sjajni Poljak Adam Kszczot, svjetski viceprvak i evropski prvak – ako nam je to neka utjeha?

-Amelu želimo dobro zdravlje i puno sreće u budućnosti. Nadamo se da će dostići formu iz prošle godine, znamo da je imao najbolje vrijeme na svijetu u svojoj disciplini.

Na 31. ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru danas će od bosanskohercegovačkih predstavnika nastupiti atletičarka Lucija Kimani, ona trči maraton.

bacači kugle.jpg

-Za nekoliko dana će na borilišta i preostala tri člana bosanskohercegovačkog tima, bacači kugle Hamza Alić, Kemal Mešič i Mesud Pezer. Nadamo se da bi neko od pomenutih momaka mogao bljesnuti i napraviti zapažen rezultat.

Vrijedi napomenuti da u ovoj dicciplini samo još dvije zemlje imaju po tri predstavnika sa ispunjenom A-normom, to su SAD i Poljska. Ako uzmemo u obzir da za Srbiju nastupa odlični Asmir Kolašinac iz Sandžaka, te za Hrvatsku njihova uzdanica Filip Mihaljević, momak iz Livna.. onda možemo reći da je bacanje kugle bosanska nacionalna atletska disciplina!

Vjerujemo da će se dobar rad na tom polju isplatiti i rezultirati respektabilnim uspjesima.

(MiruhBosne)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s