Zastava Bosne i Hercegovine među tri najljepše na svijetu

zastava
Stadion Bilino Polje u Zenici – Zastava Bosne i Hercegovine dimenzija 55 puta 20 metara: izrađena od satenske svile i obrubljena pozlaćenim resicama…

Iako mnogi od nas više vole bosansku zastavu s ljiljanima i smatraju je ljepšom od zvanične zastave Bosne i Hercegovine, postoje ljudi u svijetu koje je zadivila i zastava koja je zamijenila historijske ljiljane (u službenoj upotrebi) 1998. godine.

Johnny Sharples je vjerovatno najveći stručnjak za zastave svijeta, a sam podatak da na Sporcleovom Flags of the World kvizu je u nekoliko navrata ostvario rezultat od 197/197, te je član Flag Institutea, dovoljno govori o kredibilnosti.

Njemu je portal Joe.co.uk iz Velike Britanije dao zadatak da izdvoji 10 najljepših zastava svijeta. U tekstu koji je objavio, istakao je da mu je žao što mu nisu dozvolili da rangira sve zemlje.

On je u obzir uzeo samo nezavisne i zemlje koje je UN priznao, tako da Puerto Rico, Guam, Curacao i slične države nisu na listi.

Mi kada smo otvorili ovaj tekst sa navedenog izvora – nismo iskreno očekivali da će se na listi naći dvije zemlje sa našeg govornog područja.

Naime, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, tačnije njihove zastave uvrštene su u listu od 10 najljepših zastava svijeta, a Hrvatska zauzima deveto dok Bosna i Hercegovina treće mjesto na listi, piše N1.

“Kada se sjetim Evropskog prvenstva 1996. ili 1998. godine na pamet mi ne pada Gazzin gol protiv Škotske, ili Owenov gol protiv Argentine. Sjećam se sjajnog dresa sa kockicama reprezentacije Hrvatske, koje im se nalaze i na zastavi”, stoji u potpisu ispod slike.

Štitovi iznad šahovnice su preuzeti sa drevnih oklopa najstarijeg grba Hrvatske, Dubrovnika/Dubrovačke republike, Dalmacije, Istre i Slavonije.

Simpatičan opis je i ispod zastave Bosne i Hercegovine: “Priznajem, neko ovu zastavu nije fino kropovao, ali ima dvije komponente koji čine zastavu velikom: Zvijezde i dijagonale. Najljepši mi je kontrast između plave i žute – a zbog toga je i dres Boca Juniorsa tako čuven”, napisao je Sharples.

Naravno, dodao je ispod da trokut na zastavi BiH predstavlja geometrijski prikaz granica Bosne i Hercegovine.

Ovako izgleda kompletna lista koju je autor nazvao: Ovih 10 zastava svijeta su objektivno najljlepše na svijetu! 

10. Kipar

9. Hrvatska

8. Mozambik

7. Svaziland

6. Panama

5. Vanuatu

4. Maršalska ostrva

3. Bosna i Hercegovina

2. Demokratska republika Kongo

1. Papua Nova Gvineja

(MiruhBosne)