BRČKO: Kamen temeljac države – Referendum o Danu RS-a ne može se održati u Distriktu Brčko

Supervizor za Distrikt Brčko Bruce G. Berton odbio je dati saglasnost za održavanje referenduma o 9. januaru, Danu Republike Srpske, koji su za 25. septembar najavile vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, na teritoriji Disktrikta Brčko.

Naime, Berton je danas odgovorio na pismo gradonačelnika Brčkog Ante Domića kojim se tražila saglasnost supervizora za održavanje referenduma Republike Srpske na teritoriji Brčko Distrikta BiH za građane koji imaju državljanstvo Republike Srpske.

– Visoki predstavnik je jasno rekao da je odluka o održavanju referenduma u vezi sa danom RS neustavna i da je suprotna odluci Ustavnog suda BiH. Ja sam, stoga, odlučio da ne dam svoju saglasnost za održavanje referenduma RS na teritoriji Distrikta Brčko – izjavio je supervizor Berton u odgovoru gradonačelniku Brčkog Domiću, prenosi Anadolija.

Nalog supervizora donesen 2007. godine propisuje da se referendumi na teritoriji Distrikta Brčko mogu održavati isključivo uz prethodnu saglasnost supervizora za Brčko Distrikt u pisanoj formi, te da se provode isključivo pod uslovima koje odobri supervizor za Brčko Distrikt. Svrha ove mjere je da se osigura da su referendumi koji se održavaju u Distriktu u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima, a posebno sa Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, navode iz ureda visokog predstavnika u BiH, prenosi Faktor.

brčko.jpg

Brčko je svakako kamen spoticinja za velikosrpske planove razbijanja Bosne i Hercegovine, odnosno kamen temeljac države. Ranije smo prenijeli tekst banjalučkog novinara koji je podsjetio na pomenutu činjenicu… IMPOTENTNI REFERENDUM: BRČKO, KARIKA KOJA DODIKU NEDOSTAJE

(MiruhBosne)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s