Premijerka Škotske nakon Sarajeva posjetila Srebrenicu

ferguson1(1)

Premijerka Škotska Nicola Sturgeon boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Jučer ju je u Sarajevu dočekao ambasador Ferguson koji je uvaženoj gošći bio domaćin te su prošetali sarajevskim ulicama uz posjete Gazi Husrev-begovoj džamiji, Baščaršiji, Vijećnici.

Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon posjetila je Centar za dnevni boravak djece s posebnim potrebama “Christine Witcutt” u Sarajevu i susrela se s grupom djece, njihovim roditeljima i dijelom osoblja, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon u pratnji ambasadora Velike Britanije u BiH Edwarda Fergusona danas je posjetila i Srebrenicu. Ona se sastala sa načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem sa kojim je razgovarala o aktuelnoj situaciji u ovom gradu, piše novinska agencija Patria.

-Imala sam veoma ugodan sastanak sa načelnikom Durakovićem. Čast mi je što sam mogla posjetiti Srebrenicu i odati počast onima koji su izgubili živote ovdje – i pokazati da i 21 godinu poslije, oni su i dalje u mislima i srcima stanovnika Škotske.

U našem svijetu ne bi trebalo biti mjesta ni za jedan oblik mržnje ili netolerancije zasnovane na rasi, porijeklu ili vjeri. Moramo osigurati da se sjećamo prošlosti ali da radimo zajedno na eliminisanju straha i nepovjerenja i povećanju uzajamnog razumijevanja i poštivanja kako bi izgradili svjetliju budućnost za našu djecu, poručila je škotska premijerka.

Prilikom boravka u Srebrenici Sturegon je obišla Memorijalni centar Potočari i susrela se sa Majkama Srebrenice.

 

(Agencije/MiruhBosne)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s